Ga naar de inhoud
Hoge golven

Enorme vulkaanexplosie Tonga, vrees voor tsunami's in omliggende landen

De explosie van de Hunga Tonga Hunga Ha'apai-vulkaan vanuit de ruimte gezien.

Tonga heeft een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd na de eruptie van een onderzeese vulkaan. Volgens de eerste berichten zou de uitbraak golven van 1 à 2 meter hebben veroorzaakt. De waarschuwing is inmiddels weer ingetrokken.

Beelden tonen hoge golven langs de kust van het Polynesische land. Vanuit de ruimte is een enorme wolk te zien van de uitbraak van de Hunga Tonga Hunga Ha'apai-vulkaan.

Het is nog niet bekend of daarbij doden of gewonden zijn gevallen.

Amerikaans Samoa

De National Weather Service, de Amerikaanse tegenhanger van het KNMI, vaardigde een tsunamiwaarschuwing uit voor Amerikaans Samoa. Mensen worden opgeroepen naar hogere gedeelten van het eiland te vluchten.

Ook in Nieuw-Zeeland werd een tsunamiwaarschuwing uitgestuurd. Op het Noordereiland werden sterke stromingen verwacht, meldt het National Emergency Management Agency.

Ring of Fire

De Hunga Tonga Hunga Ha'apai-vulkaan ligt op de grens van twee oceanische platen, de Australische en Pacifische, en maakt deel uit van de zogenoemde Ring of Fire. Dat is een uitgebreid gebied van actieve vulkanen dat zich uitstrekt over het hele Pacifische gebied. 

Wat hier gebeurd is, legt Buienradar-meteoroloog Brian Verhoeven uit, is dat de ene plaat onder de andere 'gedoken' is. Dat creëerde een zeer sterke vulkanische activiteit die tot deze uitbarsting leidde. Die was bijzonder krachtig: de schokgolf was vanuit satellieten zeer goed zichtbaar. 

Door de uitbarsting van deze grotendeels onder water liggende vulkaan werd water als het ware opgetild, wat tot de tsunami leidde.

Bekijk ook: Zo ontstaat een vulkaanuitbarsting

Kokend magma en veel druk: zo ontstaat een vulkaanuitbarsting

03:07
Ongeveer zestig keer per jaar is er een vulkaanuitbarsting, maar hoe ontstaan die eigenlijk? Dat leggen we je uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore