Strenge aanpak succesvol

In quarantaine met je blind date: zó rigoureus is het beleid van China

15 januari 2022 11:15 Aangepast: 15 januari 2022 16:03
Bewoners van de stad Xi'an worden getest op corona Beeld © AFP

De omikronvariant heeft China bereikt, en dat heeft flinke gevolgen. Meerdere steden zitten (deels) in lockdown, op basis van een handvol besmettingen. Het land hanteert nog altijd een zeer streng coronabeleid. Zo werd een vrouw thuis opgesloten met haar blind date, en werd winkelend publiek een nacht lang opgesloten in een kledingzaak.

"Hij praat net zo weinig als een houten paspop", zei de vrouw genaamd Wang over haar blind date. In een serie online video's deed ze verslag van de quarantaine, en die werden afgelopen week door miljoenen Chinezen bekeken. "Maar hij kookt wel, en dat vind ik super, zelfs al is het eten middelmatig."

Wang was op dinner date bij de man thuis in de stad Zhengzhou, toen de lokale autoriteiten plots een strenge lockdown afkondigden. Er waren enkele besmettingen in de buurt gedetecteerd, en dus mocht niemand nog de deur uit. Wang zat dagenlang met haar date opgesloten, haar ervaringen delend op sociale media.

China heeft zichzelf tot doel gesteld corona volledig plat te stampen. Bij iedere besmetting gaan hele wijken of zelfs steden in lockdown. Onlangs gebeurde dit al in toeristische trekpleister Xi'an en in de havensteden Tianjin en Dalian. Peking is bang dat de omikronvariant het land ontregelt.

Want ook in de miljoenenstad Shanghai werden op donderdag besmettingen geconstateerd. Prompt werden winkels in de buurt op slot gegooid, met klanten en personeel nog binnen. Een filiaal van kledingzaak Uniqlo ging viraal op het internet, nadat filmpjes gedeeld werden van klanten en medewerkers die zich binnen zaten te vervelen.

Een bezoeker meldde later dat iedereen na een negatieve PCR-test mocht vertrekken, na een hele nacht in de winkel te hebben doorgebracht.

Het draconische beleid leidt soms ook tot méér dan alleen ongemak. Vorige week kreeg een vrouw in de stad Xi'an een miskraam, nadat ze door het plaatselijke ziekenhuis geweigerd was. De reden: het was laat in de avond en daarom kon ze nergens meer terecht voor een coronatest. Ze kwam het ziekenhuis niet in, en haar baby stierf.

Ziekenhuis drie maanden dicht

Na publieke woede over het incident maakte de ziekenhuisdirecteur openlijk excuses. Het was niet genoeg: plaatselijke autoriteiten sloten het hele ziekenhuis voor maar liefst drie maanden: Als straf voor de fatale inschattingsfout.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese stad met 13 miljoen inwoners compleet op slot na 127 besmettingen

Toch zullen dit soort incidenten met 'zero-covid' China niet tot ander beleid bewegen. Over de hele line is het beleid nog altijd een succes. Volgens de officiële cijfers die China vrijgeeft zijn er in totaal slechts 4636 Chinezen overleden aan corona, op een totaal aantal besmettingen van iets meer dan honderdduizend.

Hard en wreed beleid

De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk hoger doordat begin 2020 niet iedere besmetting geregistreerd werd. Op dit moment zijn er geen grote uitbraken in China. Op die plekken waar corona wél opduikt, is het beleid hard en soms wreed, maar ook effectief.

China wil koste wat kost voorkomen dat de omikronvariant roet in het eten gooit, zo vlak voor de Winterspelen in Peking. Het evenement begint in januari, en omikron is al vlakbij de hoofdstad gedetecteerd. Toch heeft China er vertrouwen in. Leider Xi Jinping zei vorige week dat de wereld nu naar China kijkt. "En China is er klaar voor."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NOC*NSF neemt maatregelen voor cybersecurity op Spelen in China

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore