Ga naar de inhoud
Energiecrisis

VS op zoek naar gas voor Europa in geval van oorlog met Rusland

Reservisten in Oekraïne Beeld © EPA

De Verenigde Staten vrezen dat door een oorlog tussen Rusland en Oekraïne de gastoevoer van Rusland naar Europa in gevaar komt. Daarom voert de Amerikaanse regering gesprekken met internationale energiebedrijven over de levering van extra gas aan Europa.

Ongeveer een derde van het gas dat in de Europese Unie wordt gebruikt komt uit Rusland. Een deel van de pijpleidingen tussen Europa en Rusland loopt bovendien door Oekraïne.

Energiecrisis versterkt

Als de aanvoer van Russisch gas stokt, bijvoorbeeld door sancties of gevechtshandelingen of doordat Rusland de gaskraan dichtdraait, wordt de huidige energiecrisis versterkt. 

Dat zal economische problemen veroorzaken, maar kan ook maatschappelijke onrust aanwakkeren, vrezen de Amerikanen. In verschillende Europese landen is de afgelopen maanden geprotesteerd tegen de hoge gasprijzen.

Wat
Lees meer
Wat als Rusland echt Oekraïne binnenvalt? 'Ik voorspel een naargeestige oorlog'

Gasvelden langer gebruiken

Volgens ingewijden op wier informatie persbureau Reuters zich baseert, heeft de Amerikaanse regering de energiebedrijven gevraagd waar in geval van nood snel extra gas vandaan kan worden gehaald. Ook wilden de Amerikanen weten in hoeverre gasvelden langer in gebruik kunnen blijven door bijvoorbeeld onderhoud aan installaties uit te stellen en of de energieleveranciers mogelijkheden hebben om hun export te vergroten.

De bedrijven waren echter weinig optimistisch dat het met de huidige krapte op de gasmarkt mogelijk is het Russische gas te vervangen, melden de bronnen.

ABN:
Lees meer
ABN: gas blijft duur in 2022, zeker als de situatie in Oekraïne escaleert