Geen melding huiselijk geweld

'Politieagenten hebben situatie Gabby Petito verkeerd ingeschat'

13 januari 2022 10:45 Aangepast: 13 januari 2022 10:47
Brian en Gabby, vlak nadat hij haar ten huwelijk had gevraagd, in juli 2020. Beeld © Instagram @gabspetito

De politie in de Amerikaanse staat Utah heeft fouten gemaakt in het rapport dat ze opstelden over Gabby Petito (22). Dat melden Amerikaanse media op basis van een onafhankelijk politieonderzoek. De eerste keer dat agenten met Petito en haar verloofde Brian Laundrie (23) in aanraking kwamen, zouden zij de situatie verkeerd hebben ingeschat.

Het incident waardoor politieagenten vorig jaar voor het eerst in contact kwamen met Petito en Laundrie was een 911-melding van huiselijk geweld. De beller sprak over 'een man die een meisje sloeg'. Agenten hielden het busje van Petito en Laundrie staande en spraken met hen. 

De agenten besloten Petito en Laundrie uit elkaar te halen voor een nacht. Achteraf noteerden ze dat het ging om een 'mentale inzinking' van Petito, schrijft nieuwszender NBC News. De persoon die de melding maakte, werd niet meer gebeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raadsels rond zaak Gabby Petito: wat een droomreis leek, eindigde in een tragedie

Brandon Ratcliff, de politiechef die het onderzoek leidt, schrijft dat de agenten melding hadden moeten maken van huiselijk geweld. In dat geval was een arrestatie en uitgebreider onderzoek verplicht geweest.

Ontbrekende details

Ook zouden er volgens Ratcliff  veel belangrijke details missen in het rapport. Het hoe, wat, waar en waarom van het incident zou niet duidelijk genoeg zijn omschreven.

Volgens de politiechef is het 'onmogelijk' om te zeggen of Petito nog geleefd zou hebben als de agenten destijds anders hadden gehandeld.

De schuld van haar dood ligt volgens hem dan ook bij de persoon die er direct verantwoordelijk voor is. De twee agenten die betrokken waren bij het incident zijn tijdelijk geschorst.

Wat is er gebeurd met Gabby Petito?

Laundrie en Petito reisden maandenlang door de Verenigde Staten en deden daarvan verslag op Instagram en YouTube. Nadat Laundrie op 1 september alleen was teruggekeerd bij zijn ouders in Florida, gaven Petito's ouders hun dochter als vermist op.

Kort daarna verdween Laundrie. Volgens zijn ouders was hij niet teruggekeerd van een kampeeruitje. Enkele weken later werd Petito's lichaam gevonden in de staat Wyoming. Zij bleek te zijn vermoord. Na een zoekactie van bijna een maand werd in oktober ook het lichaam van Laundrie gevonden. Er zijn nog altijd veel onduidelijkheden over wat er precies met het stel is gebeurd.

Bekijk ook: 'Gabby is de geweldigste persoon die ik ooit heb ontmoet'

Vrienden, familie en belangstellenden namen in september afscheid van de vermoorde Gabby Petito (22). Haar vader nam het woord tijdens het afscheid. Volgens hem kende de liefde van zijn dochter voor anderen geen grenzen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore