Ga naar de inhoud
Pristimantis gretathunbergae

Nieuw ontdekte kikkersoort vernoemd naar Greta Thunberg

De Greta Thunberg Rainfrog wordt gekenmerkt door zijn grote, zwarte ogen. Beeld © Rainforest Trust

Een nieuwe, zeldzame kikkersoort die onlangs ontdekt werd in Panama is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Het diertje leeft in een gebied waar de gevolgen van klimaatverandering zijn voortbestaan bedreigen.

De 'Greta Thunberg Rainfrog' heet de tropische kikker met de Latijnse naam Pristimantis gretathunbergae. Het dier werd ontdekt door een team natuurbeschermers op een eiland aan de oostkant van Panama.

Veiling 

Natuurorganisatie Rainforest Trust, die het team aanvoerde, had een paar jaar geleden het recht om nieuwe diersoorten te vernoemen geveild aan dertig mensen. Een van die mensen mocht nu de naam voor de kikker verzinnen. Een winnaar van de veiling besloot dus voor een verwijzing naar de klimaatactiviste te kiezen. 

Zes
Lees ook:
Zes 'scrotum frogs' geboren in DierenPark Amersfoort: 'Nagenoeg uitgestorven'

Rainforest Trust is blij met de gekozen naam. "Greta herinnert ons er als geen ander aan dat de toekomst van veel diersoorten afhangt van hoe we klimaatverandering tegengaan", schrijft de baas van de non-profitorganisatie in een verklaring. Of Thunberg zelf al reageerde op het nieuws, is niet bekend. 

Grote, zwarte ogen

De Greta Thunberg-kikker wordt gekenmerkt door zijn grote, zwarte ogen, zo staat in de beschrijving in het wetenschappelijke tijdschrift ZooKeys, waarin de ontdekking maandag bekend werd gemaakt.

Het eiland waar de kikker werd gevonden, Cerro Chucantí, verloor de afgelopen jaren 30 procent van zijn bebossing. Daardoor komt de leefruimte van verschillende diersoorten, waaronder de Greta Thunberg-kikker, in gevaar.  

Ieder
Lees ook:
Ieder land zijn eigen klimaatmeisje: waar is de Nederlandse Greta Thunberg?
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update