Ongezuiverd rioolwater

Britse rivieren de smerigste van Europa: 'Chemische cocktail'

13 januari 2022 02:56
De Thames in Londen. Beeld © ANP

Rivieren in het Verenigd Koninkrijk behoren tot de meest vervuilde van Europa. In een onderzoek van het Britse parlement, dat vandaag verschijnt, staat dat de rivieren een "chemische cocktail" zijn van rioolwater, landbouwafval en plastic.

Door jarenlange bezuinigingen op watermanagement en waterzuivering kan geen enkele rivier in het land nog gezond worden genoemd. De parlementaire commissie die onderzoek deed naar de kwaliteit van de rivieren legt de schuld vooral bij waterbedrijven, boeren, toezichthouders en de overheid.

Ongezuiverd rioolwater

Waterbedrijven pompen ongezuiverd rioolwater in rivieren en landbouwbedrijven vervuilen waterlopen met chemicaliën. Door privatiseringen keren waterbedrijven daarnaast liever dividend uit aan hun aandeelhouders dan dat ze investeren in de waterkwaliteit, stelt de commissie.

Toezichthouders proberen op hun beurt vooral de waterprijs voor consumenten laag te houden en zetten zich nauwelijks in voor verbetering van riolen en afwateringen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Plasticsoepruimer Slat gaat met vervuiler Coca-Cola rivieren schoonmaken

Wilde zalmen

Het gevolg is dat in 39 van de 42 rivieren waarin wilde zalmen voorkomen, de vis in zijn bestaan wordt bedreigd. Ook is slechts in één rivier in het land het water schoon genoeg om in te zwemmen en zelfs daar zijn mensen ziek geworden, aldus de commissie.

De parlementariërs vinden dat ook burgers meer moeten doen om de waterkwaliteit te verbeteren. Zo spreken ze in hun rapport onder meer van "wet wipe-riffen" en "vetbergen zo groot als blauwe vinvissen" die de riolen verstoppen. De kosten van schoonmaken bedragen jaarlijks meer dan 100 miljoen pond (120 miljoen euro), stellen ze.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaan grootste plasticvervuiler ter wereld: 130 kilo per jaar

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore