Oproep tot aftreden

Premier Johnson biedt excuses aan voor tuinfeestje, maar 'was volgens de regels'

12 januari 2022 13:30 Aangepast: 12 januari 2022 13:48
De Britse premier Boris Johnson in het Lagerhuis. Beeld © EPA

De Britse premier Boris Johnson heeft zijn 'diepgevoelde excuses' aangeboden voor het feestje in de tuin van zijn ambtswoning in mei vorig jaar. Dat feestje vond plaats tijdens de strenge lockdown in Groot-Brittannië, waarin maximaal twee mensen elkaar buiten mochten ontmoeten. Johnson benadrukte vrijwel direct daarna dat het wel volgens de regels was.

Johnson zei dat hij dacht dat het een werkbijeenkomst was. "Maar met de kennis van nu had ik iedereen weg moeten sturen", zei Johnson tijdens het vragenuurtje in het Britse Lagerhuis.

Bekijk hier de beelden van hoe Johnson een beetje door het stof ging om het overtreden van de lockdownregels:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britten woest op premier Boris Johnson om lockdownfeestje

Eigen drank meenemen

Op 20 mei kwamen Johnson en tientallen medewerkers bijeen in de tuin van Downing Street 10. Afgelopen week lekte er een interne mail uit waarin medewerkers van de premier voor het feestje werden uitgenodigd. Daarin werd ze gevraagd hun eigen drank mee te nemen.

"Ik wil mijn excuses aanbieden. Ik weet dat tientallen miljoenen mensen in het hele land buitengewone offers hebben gebracht in de afgelopen 18 maanden. Ik ken de angst die ze hebben doorgemaakt, de familieleden om wie ze hebben moeten rouwen, en dat het niet mogelijk was om het leven te leiden dat ze wilden, en de dingen te doen waar ze van houden", zei Johnson.

Roep om aftreden

Hij verwees naar het lopende onderzoek naar mogelijk illegale bijeenkomsten van regeringsmedewerkers tijdens de lockdown.

Labourleider Keith Starmer noemde het onacceptabel dat Johnson vindt dat er andere regels gelden voor hem dan voor de Britten zelf. Hij riep Johnson op om af te treden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wijn drinkende Johnson is 'klap in het gezicht van het Britse volk'

Meerdere schandalen

Het schandaal rond meerdere coronafeestjes is inmiddels 'Partygate' gaan heten. Johnson heeft sinds hij in juli 2019 premier werd van het Verenigd Koninkrijk meerdere schandalen en misstappen overleefd, waaronder beschuldigingen van corruptie.

Hij kampt verder met een rebellie binnen de Conservatieven over zijn coronabeleid. Onlangs was er ook nog het verlies van een conservatief bolwerk bij tussentijdse verkiezingen en het ontslag van brexitminister Frost uit onvrede over het regeringsbeleid.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore