Ga naar de inhoud
Bijdrage aan de zorg

Van boete tot ontslag: geduld met ongevaccineerden raakt in deze landen op

In Montréal, de grootste stad van Quebec, werd in december de noodtoestand uitgeroepen om het hoge aantal coronabesmettingen. Beeld © Getty

De Canadese provincie Quebec gaat inwoners die niet gevaccineerd zijn tegen Covid-19 een extra belasting opleggen. Het geld dat zo wordt opgehaald is bedoeld voor de gezondheidszorg in de Franstalige regio. Ook in andere landen raakt het geduld met ongevaccineerden op.

Hoe hoog de zogenoemde gezondheidsbijdrage voor ongevaccineerden in Quebec wordt, is nog niet bekendgemaakt. Maar als het aan lokale bestuurders ligt, wordt het een 'aanzienlijk' bedrag.

'Rechtvaardigheid'

"Een kwestie van rechtvaardigheid", noemt Quebecs premier François Legault het. "Op dit moment leggen deze mensen een zeer zware last op ons zorgnetwerk. Ik denk dat het normaal is dat de meerderheid van de bevolking vraagt ​​dat hier ​​consequenties aan zijn verbonden", zei hij tijdens een persconferentie, melden Canadese media waaronder The Globe and Mail.

Het idee is dat ongevaccineerden zo een bijdrage leveren aan de hogere kosten die zij veroorzaken voor de zorg. Zo'n 10 procent van de inwoners van Quebec is niet gevaccineerd, terwijl zij de helft van de IC-bedden gebruiken, aldus Legault, die zei dat mensen met een geldige medische reden zullen worden vrijgesteld.

Ongevaccineerde
Lees ook:
Ongevaccineerde draait in Singapore vanaf nu zelf op voor ziekenhuiskosten

Zelf ziekenhuiskosten betalen

De vijfde golf van de coronapandemie heeft de ziekenhuizen in de Frans-Canadese provincie overspoeld en daarom zijn er vorige maand strikte maatregelen opgelegd. Zo werden scholen, bars, theaters en bioscopen gesloten om de verspreiding van het virus in te dammen.

Quebec is niet de enige plek waar het ongevaccineerden lastiger wordt gemaakt. Ook Griekenland voert per 16 januari een vaccinatieplicht in voor 60-plussers, op straffe van een boete van 100 euro per maand. Terwijl in Singapore medische kosten van ongevaccineerden die in het ziekenhuis belanden sinds begin december al niet meer langer vergoed. Ook daar zei de regering destijds dat 'ongevaccineerden de gezondheidszorg onevenredig belasten'.

Macron
Lees ook:
Macron krijgt wind van voren na pittige uitspraken over ongevaccineerden

Treiteren

Vorige week deed de Franse president Macron een stevige duit in het zakje. Hij wil ongevaccineerden bewust zoveel mogelijk gaan dwarszitten, zei hij in een interview dat hem op veel kritiek kwam te staan. Macron gebruikte het omstreden woord emmerder, wat vrij vertaald 'treiteren' of 'op de kast jagen' betekent.

In de praktijk zal dat inhouden dat ongevaccineerde Fransen vanaf 15 januari niet meer welkom zijn in restaurants, koffiebars, theaters en bioscopen. Macron wil hen op die manier 'zoveel mogelijk' de toegang tot het sociale leven ontzeggen, wat in feite neerkomt op het invoeren van een 2G-beleid waarbij het laten zien van een negatieve coronatest niet langer genoeg is.

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden Italianen melden zich ziek na verplichte coronapas op werk

Minder loon

In Italië zijn alle werknemers sinds september verplicht om op hun werk een coronapas (de zogeheten 'green pass') te laten zien. Werkenden zonder vaccinatie of herstelbewijs kunnen zich laten testen, maar moeten deze test wel zelf betalen. Wie zonder coronapas op het werk verschijnt, riskeert een schorsing waarbij het loon wordt ingehouden, plus een boete die kan oplopen tot 1500 euro.

De Italiaanse regering wil nu mogelijk een stap verdergaan en vaccinatie of een herstelbewijs van maximaal zes maanden oud verplicht stellen voor alle werknemers. Zij zouden dan een 'super green pass' moeten laten zien, die nu al verplicht is voor het bezoeken van de horeca, sportscholen, evenementen, musea en festivals.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe maatregelen in VS om omikron, ongevaccineerden krijgen onder uit de zak

Niet welkom op kantoor

Ook in de Verenigde Staten voeren bedrijven de druk op voor ongevaccineerde werknemers. Onder meer Google en Facebook eisen al dat mensen die op kantoor willen werken gevaccineerd zijn, terwijl in de stad New York alle bedrijven volledige vaccinatie eisen.

President Joe Biden wil dat landelijk verplicht stellen voor medewerkers van de federale overheid, maar is daarbij teruggefloten door de rechter. In Singapore is deze regel wel alvast aangekondigd, daar zijn niet-gevaccineerden vanaf komende week niet meer welkom op hun werkplek, met uitzondering van mensen die medisch niet in aanmerking komen voor vaccinatie.

Ontslag

Niet welkom zijn op de werkvloer lijkt pas het begin. Bij luchtvaartmaatschappij United Airlines zijn intussen zo'n tweehonderd ongevaccineerde werknemers ontslagen, onder wie zes piloten. Ook heeft Citigroup, een van Amerika's grootste banken, alvast aangekondigd dat het ongevaccineerde werknemers nog deze maand wil ontslaan.