'Emotionele schade'

Beroepsverbod voor Britse chirurg die eigen initialen in lever patiënten brandde

11 januari 2022 17:48 Aangepast: 11 januari 2022 17:49
Archieffoto Beeld © Getty Images

Een Britse chirurg die in 2013 zijn initialen in de levers van twee patiënten heeft gebrand, mag nooit meer als arts werken. De man is geschrapt uit het Britse artsenregister.

De acties van de man, Simon Bramhall, kwamen aan het licht toen één van de getransplanteerde levers niet was aangeslagen en een andere chirurg hem moest verwijderen. Die zag de 4 centimeter grote initialen op het orgaan, schrijft de Britse omroep BBC

Professionele arrogantie

Bramhall brandmerkte de levers toen hij in het Queen Elizabeth-ziekenhuis in Birmingham werkte. Het medisch tuchtcollege dat de zaak onderzocht, sprak over een 'daad geboren uit professionele arrogantie' en verweet Bramhall dat hij met zijn actie het publieke vertrouwen in medische professionals heeft ondermijnd.

Bramhall gaf zijn acties al in december 2017 toe. Toen kreeg hij van de rechtbank een boete van 10.000 Britse pond. Daarna ontstond een discussie over of hij wel of niet geschikt was om zijn werk te blijven doen. Hij werd ruim vijf maanden geschorst, waarna werd besloten dat hij weer aan de slag mocht.

Vertrouwen geschonden

Maar nadat de General Medical Council, de organisatie die het artsenregister in Groot-Brittannië beheert, zich daartegen had verzet en een rechtbank had besloten dat er opnieuw naar de zaak moest worden gekeken, besloot het tuchtcollege vandaag dat Bramhall het vertrouwen tussen arts en patiënt heeft geschonden en geschrapt wordt uit het register.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dronken arts krijgt drie jaar cel voor fatale keizersnede in Frankrijk

Volgens het MPTS heeft Bramhall geen langdurige fysieke schade toegebracht aan zijn patiënten, maar heeft wel 'significante emotionele schade'. Dat hij eerder van onbesproken gedrag was, kon niet voorkomen dat het schrappen uit het artsenregister volgens het MPTS de juiste straf is. "Dat hij levensreddende zorg biedt, doet niet af aan de grove schending van de waardigheid en autonomie van zijn patiënten."

Bramhall krijgt 28 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing. Om te voorkomen dat hij in de tussentijd weer aan het werk gaat, heeft hij ook een schorsing opgelegd gekregen, die per direct ingaat.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore