'Misleidende informatie bij aanvraag'

Australische minister overweegt visum Djokovic in te trekken

11 januari 2022 07:42 Aangepast: 11 januari 2022 09:30
Novak Djokovic, de nummer één van de wereld. Beeld © ANP

De Australische minister van Immigratie, Alex Hawke, onderzoekt of hij het visum voor Novak Djokovic moet intrekken. Volgens Australische media heeft de toptennisser, recordkampioen op de Australian Open met negen titels, bij het invullen van de inreisformulieren mogelijk 'misleidende informatie' gegeven.

Minister Hawke heeft vanuit zijn functie de bevoegdheid om het visum in te kunnen trekken. Zijn ministerie liet dinsdag aan Australische media weten dat Hawke "goed nadenkt over de zaak". Waarschijnlijk neemt de minister in de loop van deze week een besluit.

Intussen heeft de organisatie van de Australian Open zojuist de plaatsingslijst bekendgemaakt, met Novak Djokovic op nummer 1 bij de mannen. Zij gaan er dus vanuit dat de tennisser mag blijven.

Vraagtekens bij medische vrijstelling

De Australische autoriteiten trokken vorige week bij aankomst van Djokovic in Melbourne zijn visum in, omdat de Servische tennisser niet zou kunnen bewijzen waarom hij een medische vrijstelling had gekregen om zonder coronavaccin het land in te komen.

Australië wilde de nummer 1 van de wereld het land uitzetten, maar Djokovic wist dat via een rechtszaak te voorkomen. Een rechter bepaalde maandag dat de 34-jarige Serviër aan de regels heeft voldaan en in Australië mag blijven. Djokovic kon zodoende het quarantainehotel verlaten waarin hij een aantal dagen opgesloten had gezeten en ging meteen de tennisbaan op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Djokovic begint training voor Australian Open

Volgens Australische media zou Djokovic bij het invullen van de inreisformulieren hebben aangevinkt dat hij in de veertien dagen voor vertrek naar Melbourne niet had gereisd. De Serviër werd eind vorige maand echter in onder meer Spanje en Belgrado gesignaleerd. Op het geven van valse of misleidende informatie staat een straf in Australië.

Geen vaccin, wel besmetting?

In de rechtszaak bleek dat Djokovic zich niet heeft laten vaccineren tegen het coronavirus, iets waar hij de afgelopen maanden nooit iets over wilde zeggen. Het was daarom lang onduidelijk of hij zou meedoen aan de Australian Open, aangezien daarop in principe alleen gevaccineerde tennissers welkom zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tennisbond noemt rel rond Djokovic 'op alle fronten schadelijk'

De Serviër kreeg een medische vrijstelling omdat hij eind vorig jaar, op 16 december, positief had getest op het coronavirus. Uit foto's op sociale media valt echter op te maken dat Djokovic in de dagen erna een paar keer in de openbaarheid verscheen en niet in quarantaine zat.

De familie van Djokovic wilde maandag op een persconferentie niet reageren op vragen daarover. Zelf heeft de mondiale nummer 1 alleen nog via zijn social media gereageerd. Op Instagram laat hij weten dat hij nog steeds hoopt het toernooi te kunnen spelen, en dankt hij zijn fans voor hun steun.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore