Vreemde gang van zaken

Tennisbond noemt rel rond Djokovic 'op alle fronten schadelijk'

11 januari 2022 05:19 Aangepast: 11 januari 2022 05:31
Novak Djokovic, ter illustratie. Beeld © ANP

De rel die de afgelopen dagen speelde om het visum van Novak Djokovic is volgens tennisbond ATP 'op alle fronten schadelijk' voor de sport. De nummer 1 van de wereld mocht Australië niet in omdat hij niet is gevaccineerd, gisteren besloot een rechter dat hij toch mag blijven. De tennisbond pleit voor 'betere communicatie' om verwarring in het vervolg te voorkomen.

De 34-jarige Novak Djokovic was naar Australië gereisd voor deelname aan de Australian Open. Zijn 'medische vrijstelling' werd door douanebeambten op het vliegveld van Melbourne echter niet geaccepteerd, waardoor hij het land niet in mocht. Hij zat vijf nachten vast in een quarantainehotel. Inmiddels is hij vrijgelaten en begonnen met trainen voor het tennistoernooi. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Novak Djokovic mag van rechter in Australië blijven

Omdat Djokovic vorige maand herstelde van het coronavirus, dacht hij dat hij Australië wél binnen mocht. "De verwarring die is ontstaan onderstreept de noodzaak voor meer duidelijkheid, een betere communicatie en meer begrip", zegt tennisbond ATP daarover.

"Van alle partijen. Het is duidelijk dat Novak dacht dat hij de noodzakelijke medische vrijstelling had. De autoriteiten dachten daar anders over. Een zeer vreemde gang van zaken. Dit moet in de toekomst voorkomen worden."

'Uitermate onwenselijk'

De organisatie voegde daaraan toe dat de ontstane situatie 'voor het welzijn van de speler en zijn voorbereiding op het toernooi uitermate onwenselijk is'.

De tennisbond had niet direct te maken met het visum van Djokovic of zijn deelname aan het toernooi. "Maar we hebben wel voortdurend in contact gestaan met de Australische tennisbond om bij te dragen aan een oplossing", meldt ATP. 

Australian Open begint over zes dagen. Djokovic is na zijn vrijlating al gespot in een sportschool, waar hij een warming-up deed. Daarna begaf hij zich naar een van de tennisbanen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nadal: Djokovic moet na 'circus' kunnen spelen op Australian Open

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore