Alleen online uitreking

Power of the Dog en West Side Story winnen Golden Globes

10 januari 2022 06:00 Aangepast: 10 januari 2022 09:36
De Golden Globes zijn dit jaar alleen via sociale media uitgereikt. Beeld © ANP

De Golden Globes zijn vannacht uitgereikt en dat ging er heel anders aan toe dan voorgaande jaren. De prijswinnaars werden alleen via sociale media bekendgemaakt. The Power of the Dog won de Golden Globe voor de beste dramafilm, West Side Story werd geprezen tot beste komedie.

Er waren bij de uitreiking van een van de belangrijkste filmprijzen van Amerika vannacht geen sterren of champagne, ook lag er geen rode loper klaar. De prijzen werden alleen maar online uitgereikt, zonder televisie-uitzending. Er was ook geen publiek. De gouden beeldjes worden per post naar de winnaars verstuurd.

Niet divers genoeg

De commotie rondom de prijsuitreiking ontstond vorig voorjaar toen zender NBC liet weten het sterrengala niet meer te willen uitzenden. Er was naar buiten gekomen dat geen van de juryleden een zwarte huidskleur zou hebben, dat zorgde voor kritiek op de diversiteit van de organisatie achter de Golden Globes.

Journalist Michiel Vos legde gisteren bij RTL Boulevard uit waarom de Golden Globes dit jaar zonder veel ruchtbaarheid werden uitgereikt: 

Prijswinnaars

Will Smith kreeg de prijs voor beste acteur in een dramafilm, voor zijn rol in King Richard. Nicole Kidman werd gekroond tot beste actrice in een dramafilm, voor haar rol in Being the Ricardos.

The Power of the Dog werd vooraf al gezien als een van de grootste kanshebbers bij deze editie van de Golden Globes. De film werd in totaal zeven keer genomineerd en won uiteindelijk ook in de categorieën beste mannelijke bijrol (Kodi Smit-McPhee) en beste regisseur (Jane Campion).

De andere grote filmfavoriet, Belfast, wist slechts één van zijn zeven nominaties te verzilveren: die voor beste screenplay.

De HBO-show Succession won de Golden Globe voor beste dramaserie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Golden Globes uitgereikt zonder publiek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore