Homofobe leuzen

Openlijk homoseksuele voetballer Cavallo uitgejouwd: 'Hier zijn geen woorden voor'

09 januari 2022 16:14 Aangepast: 09 januari 2022 16:15
De Australische voetballer Josh Cavallo kwam oktober vorig jaar uit de kast. Beeld © Twitter @JoshuaCavallo

De Australische voetballer Josh Cavallo is gisteren tijdens een wedstrijd het slachtoffer geworden van homohaat. De 22-jarige Cavallo is de eerste profvoetballer die, openlijk homo, op het hoogste niveau speelt. Op social media schrijft hij dat fans van de tegenstander homofobe leuzen scandeerden. "Er zijn geen woorden voor hoe teleurgesteld ik ben."

Josh Cavallo was met zijn club Adelaide United op bezoek bij aartsrivaal Melbourne Victory. Nadat hij in de tweede helft inviel, waren er volgens hem vanaf de thuistribunes boegeroep en homofobe spreekkoren te horen.

"Ik ga niet doen alsof ik het homofobe misbruik tijdens de wedstrijd gisteravond niet heb gezien of gehoord", schrijft Cavallo in onderstaande tweet. "Er zijn geen woorden om je te vertellen hoe teleurgesteld ik was. Hieruit blijkt dat we als samenleving in 2022 nog steeds met deze problemen worden geconfronteerd."

Adrian Geremia (19) schaamt zich voor het verbale misbruik. De Melbourne Victory-fan zat gisteren in het stadion en hoorde hoe Cavallo door de fanatieke medesupporters werd uitgejouwd. "Er was veel boegeroep toen hij geblesseerd raakte en zijn gezicht op de grote schermen werd getoond", vertelt Geremia tegen RTL Nieuws.

Fan die erbij was: 'Echt een schande'

"Ik begrijpt het nut er niet van", vervolgt de fan. "Wat hij met zijn actie voor het internationale voetbal heeft betekend is echt geweldig. Hem daarvoor uitschelden is niet oké." Geremia zat tegenover de tribune met de fanatieke fans en kon daardoor geen homofobe leuzen verstaan. Toch twijfelt hij er niet aan dat Cavallo vanwege zijn coming-out het mikpunt was.

"Bij andere Adelaide-spelers die op de grond gingen liggen, klonk er namelijk geen boegeroep. De zogenaamde supporters hadden het alleen op hem gemunt. Echt een schande."

Josh Cavallo in actie voor zijn club Adelaide United. Josh Cavallo in actie voor zijn club Adelaide United.

De voetballer zelf zegt na de wedstrijd ook nog via Twitter en Instagram berichten met homofobe teksten en verwensingen te hebben ontvangen.

'Trieste realiteit'

"Ik wens dat geen enkel kind of volwassene de hatelijke en pijnlijke berichten krijgen die ik heb ontvangen. Het is een trieste realiteit dat jullie platformen niet genoeg doen om deze berichten tegen te gaan."

De club van Cavallo is geschokt door het verbale misbruik en zegt actie te ondernemen. "We blijven samenwerken met de profcompetities en Melbourne Victory om de daders te identificeren en te vervolgen."

Daders gezocht

Melbourne Victory, de club van wie de fans zich zouden hebben misdragen, laat weten het onderzoek te ondersteunen. "Melbourne Victory ziet voetbal als een platform om fans te verenigen, ongeacht hun achtergrond. Toeschouwers die deze normen hebben overtreden, worden uitgesloten van toekomstige wedstrijden."

Afgelopen oktober werd Josh Cavallo wereldnieuws toen hij in onderstaande video openlijk uit de kast kwam.

Steun

Cavallo deed dat als eerste actieve voetballer die uitkomt op het hoogste professionele niveau. Het leverde hem veel lof en steunbetuigingen op. Zo bedankten voetbalsterren Gerard Piqué en Antoine Griezmann hem voor de moedige stap.

Nu is er op social media opnieuw steun voor Cavallo. Onder andere van supporters van de aartsrivaal zoals Adrian Geremia. "Ik behoor zelf niet tot de lhbt-gemeenschap maar vrienden van mij wel", legt hij aan de telefoon uit. "Van hen hoor ik hoe belangrijk de coming-out van Cavallo voor ze is. Dat maakt zijn stap erg bewonderenswaardig. Daardoor kijk ook ik erg naar hem op."

Geremia hoopt dat de medefans die zich schuldig hebben gemaakt aan de verwensingen opgespoord worden. "Ik hoop dat ze beboet worden en dat hun seizoenkaarten worden ingetrokken. Laat zien dat dit allemaal niet moet kunnen."

Josh Cavallo zelf roept jonge mensen op die geconfronteerd worden met homofobie hun dromen na te blijven jagen. Hij eindigt zijn bericht met een bedankje richting de mensen die hem steunen. "Alle positieve berichten wegen zwaarder dan de negatieve. Liefde zal altijd winnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore