In detentiecentrum

Servië woedend over inreisverbod Djokovic: 'Slachtoffer van het Westen'

08 januari 2022 06:30 Aangepast: 08 januari 2022 08:47
Fans van Djokovic bij het pand waar de tennisser vastzit. Beeld © ANP

In Servië, het geboorteland van Novak Djokovic, is furieus gereageerd op het besluit van de Australische regering om de toptennisser de toegang tot het land te weigeren. De regels schrijven voor dat je daarvoor gevaccineerd moet zijn, maar Serviërs zien het zoveelste bewijs dat de wereld tegen hen is.

Tennisster Novak Djokovic hoopte geschiedenis te kunnen schrijven in Australië. Als hij het toernooi zou winnen, was hij de eerste tennisser met 21 grandslamtoernooien op zijn naam. Alleen zit de nummer één van de wereld nu vast in een detentiecentrum in de buurt van het vliegveld.

Op basis van een vrijstelling op medische gronden hoopte hij mee te mogen doen met de Australian Open. Eenmaal aangekomen bleken de papieren volgens de Australische regering niet op orde. Meedoen aan het toernooi lijkt er niet meer in te zitten voor de 34-jarige Djokovic.

Net als Jezus

Het leidde tot woedende reacties in zijn thuisland Servië. Daar gingen mensen de straat op, zijn vader voorop: "Ze kruisigen hem, net als Jezus", aldus Srdjan Djokovic, "Novak is Servië en Servië is Novak." "Heel Servië staat achter je", liet president Aleksandar Vučić weten aan de sterspeler. "Aan de intimidatie moet een eind komen en daar zullen we alles aan doen."

In de Servische hoofdstad Belgrado gaan mensen de straat op om Djokovic te steunen. In de Servische hoofdstad Belgrado gaan mensen de straat op om Djokovic te steunen.

Ook de media staan op hun achterste benen. Een 'schandalige dag voor Australië', valt te lezen. Het land speelt een 'politiek spel' waarbij de beste tennisser ter wereld wordt 'mishandeld'.

Westen is tegen ons

Dat de Serviërs volledig achter hun landgenoot gaan staan, komt niet als een verrassing voor Florian Bieber, kenner van de Balkan en als politicoloog verbonden aan de universiteit van Graz in Oostenrijk. "Serviërs hebben sterk het gevoel achtergesteld te zijn. Al heel lang. Ze voelen zich slachtoffer en dat sentiment wordt ook gevoed door de regering en de media. De kwestie-Djokovic zien ze opnieuw als bewijs."

De inreisregels voor Australië schrijven voor dat je volledig gevaccineerd moet zijn. De tennisser heeft niet gezegd of hij wel of geen prik heeft gehad, maar in het verleden liet hij weten tegen vaccineren te zijn.

Of de tennisser zich had moeten laten vaccineren, daar gaat de discussie niet over, zegt Bieber. "Djokovic mag het land niet in omdat hij een Serviër is, dat is wat je in het land hoort."

Djokovic, afgebeeld op een muurschildering in Belgrado, steekt zijn tong uit. Djokovic, afgebeeld op een muurschildering in Belgrado, steekt zijn tong uit.

Eeuwenlang gevoel

Het nationalistische sentiment zit diep bij de Serviërs. Het gevoel benadeeld te worden, gaat eeuwen terug. In de vijftiende eeuw namen de Ottomanen bezit van hun gebied.

In de jaren 90 van de vorige eeuw werd Belgrado bestookt door de NAVO en verloor het onder meer Kosovo. "Ze hebben de oorlog verloren, maar de wereld ziet ze al daders. Ze hebben sterk het gevoel dat hen onrecht is aangedaan", zegt Bieber. Dat gevoel wordt in stand gehouden, zegt de politicoloog. "De machthebbers hameren op een constante dreiging vanuit het Westen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vaccinatiekloof tussen Oost- en West-Europa: 'Wantrouwen zit heel diep'

Veel scepsis

Ongeveer de de helft van de inwoners is niet gevaccineerd tegen corona. Veel mensen staan sceptisch tegenover het prikken. De overheid steunt het vaccineren wel, maar tegelijkertijd draagt de regering die boodschap niet heel actief uit.

Servië was een van de eerste landen die begon met vaccineren. Dat kwam omdat het land vooral Russische en Chinese vaccins had ingekocht, maar ook met Pfizer werd geprikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Djokovic krijgt medische vrijstelling voor Australian Open: 'Wat een schande'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore