Ga naar de inhoud
200 meldingen in Nederland

Vijftien Belgische artsen geschorst vanwege antivax-uitspraken

Beeld © ANP

Vijftien Belgische artsen zijn in 2021 bestraft vanwege uitspraken tegen het coronavaccin. Het gaat om schorsingen die uiteenlopen van maand tot twee jaar. In Nederland zijn er geen schorsingen. Wel zijn er 50 brieven gestuurd om artsen op de vingers te tikken voor het verspreiden van foute informatie over corona.

Begin vorig jaar stuurde de Belgische Orde der Artsen een brief rond. Daarin stond dat het 'krachtig stelling zou nemen tegen de verspreiding van informatie die niet in overeenstemming is met de huidige stand van de wetenschap'.

De artsen die nu zijn geschorst spraken zich uit tegen het vaccin, of spoorden patiënten aan zich niet te laten vaccineren, schrijft het Belgische weekblad Le Vif. Drie artsen kregen een schorsing van twee jaar opgelegd. De meerderheid van de gesanctioneerde artsen kwam uit Vlaanderen.

Melding door collega's

De schorsing werd opgelegd nadat er een klacht tegen de artsen was ingediend. De klachten kwamen in de helft van het geval van collega-artsen, de andere helft van patiënten. De artsen kunnen in beroep gaan tegen hun schorsing.

'Ik ben schuldig'

Huisarts Clo Cornelissen uit Tongeren moest vorig jaar voor de tuchtcommissie van de Orde verschijnen. In de praktijk van de arts hing een affiche dat ze niet in de voorgeschreven coronamaatregelen gelooft. Ook op sociale media deelt de arts deze berichten.

In een brief aan de Orde laat ze weten dat ze zich niet kan verdedigen. "Ik ben schuldig," schrijft ze. Of de huisarts deel uit maakt van de vijftien artsen die bestraft zijn, is niet duidelijk. Het lukte RTL Nieuws niet meteen om haar te bereiken voor een reactie. Volgens haar voicemail is ze op vakantie.

200 meldingen in Nederland

Ook in Nederland mogen artsen geen desinformatie verspreiden over corona en vaccineren. "Daar handhaven we ook op", zegt Margreeth Fernhout van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De inspectie kreeg meer dan 200 meldingen de afgelopen tijd en stuurde vijftig brieven aan artsen om ze op de vingers te tikken.

Eén keer heeft de inspectie een arts een boete gegeven van 3000 euro. De arts in kwestie schreef een middel voor dat niet voor corona is bedoeld. Het ging om Ivermectine, een ontwormingsmiddel, dat onder meer bij paarden wordt gebruikt.

Zaak bij de tuchtrechter

De inspectie kan ook een zaak voorleggen aan de tuchtrechter. "Dat doen we als we denken dat de arts ook in de toekomst een risico vormt," zegt Fernhout. Op dit moment ligt een zaak bij de rechter. Over de inhoud van de zaak wil de inspectie niets zeggen, omdat de zitting nog niet zo ver is.