Hypersonische raket

VN-Veiligheidsraad vergadert over Noord-Koreaanse raketten

07 januari 2022 01:44
Een foto van de lancering, vrijgegeven door het Noord-Koreaanse regime. Beeld © ANP

De VN-Veiligheidsraad buigt zich maandag over een hypersonische raket die Noord-Korea woensdag lanceerde. Diplomaten melden aan persbureau AFP dat de raad op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië bijeenkomt.

Ook Ierland en Albanië, een nieuw lid van de raad, hebben om een vergadering gevraagd. De diplomaten melden dat er hoogstwaarschijnlijk "geen gezamenlijke verklaring" komt.

Veroordeling

Eerder bleef een veroordeling door de VN-Veiligheidsraad uit omdat China en Rusland dwarslagen. Alleen in 2017 bereikte de raad een zeldzaam akkoord, waarna Noord-Korea sancties kreeg opgelegd vanwege kern- en rakettesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noord-Koreaanse overloper had moeilijk leven in Zuid-Korea

Noord-Korea meldde gisteren dat een hypersonische raket een doel op 700 kilometer afstand foutloos raakte. Het projectiel kwam neer in de Japanse zee. Een maand eerder had het regime van het geïsoleerde communistisch bestuurde land naar eigen zeggen voor het eerst een hypersonische raket getest.

Sneller dan geluid

Dergelijke raketten zijn zo snel, vijf keer sneller dan geluid, dat bestaande afweersystemen ze niet of nauwelijks kunnen onderscheppen, maar hebben een minder ver bereik dan zogenoemde ballistische raketten en vallen vooralsnog niet onder een VN-verbod.

De organisatie heeft ballistische raketten wel verboden. Noord-Korea claimt het recht te hebben hypersonische raketten te testen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunnen mensen elf dagen hun lach inhouden? 'Lachen is cruciaal en gezond'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore