Stond bekend om zijn vriendelijkheid

Oudste Amerikaanse WOII-veteraan op 112-jarige leeftijd overleden

06 januari 2022 11:22 Aangepast: 06 januari 2022 11:34
Lawrence Brooks op zijn 110de verjaardag, met een foto van hem uit 1943. Beeld © AP

De oudste Amerikaanse veteraan die in de Tweede Wereldoorlog heeft gevochten is op 112-jarige leeftijd overleden. Lawrence Brooks was de oudste van de nog 240.000 levende Amerikaanse veteranen. Daarnaast was hij voor zover bekend de oudste inwoner van de Verenigde Staten.

Zijn dood werd bekendgemaakt door het nationale WOII-museum en bevestigd door zijn dochter.

De Afrikaans-Amerikaanse Brooks werd op 12 september 1909 in Louisiana geboren in een gezin van vijftien kinderen. Hij trad in 1940 in dienst van het Amerikaanse leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij uitgezonden naar Australië, Nieuw-Guinea en de Filipijnen.

Koken voor officieren

Gedurende zijn diensttijd werkte hij bij een legereenheid die bruggen, wegen en landingsbanen voor vliegtuigen bouwde. Brooks werkte vooral als kok en chauffeur voor witte officieren. Ook zorgde hij voor hun kleding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oudste levende Market Garden-veteraan Wilf Oldham (101) overleden

Hij was blij dat hij niet hoefde te vechten, zei hij zelf over zijn tijd in het leger. "Ik heb geluk gehad. Ik zei tegen mezelf: als ik op iemand moet schieten, gaat ook iemand op mij schieten en diegene kan geluk hebben en me raken."

Bijna-doodervaringen

Hoewel hij niet aan de frontlinie werkte, had hij tijdens de oorlog twee bijna-doodervaringen. Een keer toen een vliegtuig waarin hij zich bevond boven de oceaan zonder brandstof kwam te zitten, een andere keer toen een Japanse scherpschutter een Amerikaanse soldaat op enkele meters afstand van hem doodschoot.

Brooks stopte in 1945 bij het leger. Hij kwam niet in aanmerking voor een gratis universiteitsstudie, omdat de studiebeurs die aan oorlogsveteranen werd uitgereikt niet voor zwarte ex-militairen bedoeld was.

Brooks sprak niet vaak publiekelijk over het racisme waar hij mee te maken had gehad, maar hij zei na afloop van de oorlog wel dat hij in Australië beter behandeld was dan in de VS. Dat maakte hem boos, dus probeerde hij er niet over na te denken.  

Heftrucchauffeur 

Na zijn diensttijd werkte hij als heftruckchauffeur, tot zijns 60ste. Brooks kreeg in totaal vijf kinderen, vijf stiefkinderen en tientallen klein- en achterkleinkinderen. Zijn vrouw kwam kort na orkaan Katrina, die ook zijn huis verwoeste, om het leven. 

Brooks met zijn dochter Vanessa op de veranda in september 2021. Brooks met zijn dochter Vanessa op de veranda in september 2021.

De veteraan stond vooral bekend om zijn gevoel voor humor, positiviteit en vriendelijkheid. Gevraagd naar zijn geheim voor een lang leven zei hij vaak: "God dienen, en aardig zijn voor mensen." 

Regelmatig was hij met zijn dochter op de veranda van hun huis te vinden. Buren groetten hem dan en brachten frisdrank en snacks. 

'Een sterke man'

De Amerikaanse president Joe Biden schrijft op Twitter dat hij vorig jaar de eer had om Brooks te ontmoeten. "Hij was werkelijk het beste van Amerika, ik zal bidden voor zijn nabestaanden."

"Hij heeft veel meegemaakt", vertelt zijn dochter over haar vader aan persbureau AP. "Hij is echt een sterke man. Hij bracht me bij: doe je best en het heeft geen zin om je druk te maken over dingen die je niet kunt doen. Ik denk dat hij daarom zo lang heeft geleefd."

Vanessa Brooks met haar vader in hun huis, in september 2021. Vanessa Brooks met haar vader in hun huis, in september 2021.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore