Ga naar de inhoud
Geen objecten

Spanje: gedeelde voogdij voor huisdieren bij scheiding baasjes

Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Gescheiden stellen in Spanje kunnen voortaan niet alleen over de kinderen, maar ook over huisdieren gedeelde voogdij krijgen. Door een wetswijziging weegt het 'belang van het dier' binnenkort zwaarder dan het 'formele bezit', waardoor huisdieren voor de Spaanse wet niet langer als een object maar als een volwaardig gezinslid worden gezien.

In Portugal en Frankrijk gelden al vergelijkbare regels. In Spanje kreeg het voogdijschap over een huisdier in oktober vorig jaar aandacht, toen een rechter besloot dat een scheidend stel gezamenlijk de voogdij kreeg over hun hond Panda, een bordercollie van een jaar oud.

Levende wezens

Die uitspraak markeerde volgens Spaanse media 'een stap in de richting van de erkenning van huisdieren als levende wezens volgens de wet'.

Dit
Lees ook:
Dit probeert je hond je te zeggen met de volgende 17 gebaren

Advocaat Lola Garcia, die de zaak-Panda destijds onder haar hoede nam, vertelt aan persbureau Reuters dat 'dieren deel uitmaken van een gezin. Wanneer partners besluiten uit elkaar te gaan, moet het lot van het dier even zwaar worden meegewogen als het lot van de overige gezinsleden'.

'Formele bezit'

Spanje telt relatief veel huisdieren. Tot dusver gold dat de partner die het 'formele bezit' over een huisdier had, vaak omdat deze persoon het dier had geregistreerd, bij een scheiding de voogdij over het dier kreeg.

Russische
Lees ook:
Russische voetballers proberen adoptiehonden aan de man te brengen
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update