Ga naar de inhoud
Voorbeeldland Denemarken

Deens RIVM: 'We kunnen over twee maanden ons normale leven terug hebben'

Kopenhagen, hoofstad van Denemarken Beeld © ANP

Optimisme in Denemarken over de omikronvariant van het coronavirus. Het ziet er beter uit dan we hadden gevreesd, schrijft de Deense premier Mette Frederiksen op Facebook. Hier in Nederland kijken we met argusogen naar Denemarken, omdat de Denen heel nauwkeurig de ontwikkeling van omikron bijhouden en vaak vooroplopen.

Gisteren werd een nieuw infectierecord bereikt in Denemarken: meer dan 28.000 geregistreerde coronabesmettingen in 24 uur. En het het Deense RIVM, het Statens Serum Institut, verwacht dat het eind januari nog hoger kan uitvallen, tot dagelijks 55.000 besmettingen.

Ondanks die snelle verspreiding is datzelfde Deense RIVM optimistisch. "Omikron kan de variant zijn die ons uit de pandemie helpt", zei de directeur van het instituut, Tyra Grove Krause, op de Deense televisie. Door de massale verspreiding van omikron zal de piek snel worden bereikt. Krause hoopt dat de Denen daardoor over twee maanden weer hun normale leven terug hebben.

Denemarken koploper boosterprik

Uiteraard is er ook in Denemarken het risico dat de zorg overbelast raakt. En daarom blijven de beperkingen, die overigens minder streng zijn dan in Nederland, gewoon gelden. Het belangrijkste wapen tegen te veel ziekenhuisopnames is de booster: meer dan 50 procent van de Denen heeft een boosterprik gekregen. Denemarken is daarmee koploper in Europa.

De Denen vinden de boosters nodig, om het immuunsysteem op te frissen. Op die manier zouden er minder mensen in het ziekenhuis terecht moeten komen. 

Verder bevestigt Deens onderzoek dat omikron milder is. Veel mensen zullen besmet raken zonder ernstige ziekteverschijnselen. Uiteindelijk zorgt dat voor een goede immuniteit onder de bevolking. "Op lange termijn zal het coronavirus onder ons blijven, maar we kunnen dan de gevolgen beperken, onder meer door vaccinaties van kwetsbare mensen", denkt directeur Krause van het Deense RIVM.

Passen
Lees ook:
Passen en meten: bordesfoto kabinet-Rutte IV op andere plek vanwege corona

Januari nog moeilijke maand

Dit optimisme leidt van links tot rechts in de Deense politiek meteen tot de roep om te versoepelen. Maar premier Mette Frederiksen wil daar nu nog niets van weten. Op Facebook schrijft ze: "Het zeer besmettelijke karakter van omikron kan een samenleving als de onze uitdagen als het wordt toegestaan om op hol te slaan. Dit kan leiden tot te veel opnames tegelijk."

Ook Krause waarschuwt: "Eind januari piekt omikron en in februari zien we afnemende infectiedruk en druk op de gezondheidszorg. Maar we moeten ons inspannen in januari, want het wordt moeilijk om er doorheen te komen."

Maar na februari moet het in Denemarken dus voorbij zijn, verwacht Krause. Omikron is als het goed gaat dan de weg gebleken uit de pandemie voor de Denen. Maar wel in combinatie met beperkingen en een razendsnelle boostercampagne.