'Tweederangsburgers'

Macron krijgt wind van voren na pittige uitspraken over ongevaccineerden

05 januari 2022 10:16 Aangepast: 05 januari 2022 10:17
De Franse president Emmanuel Macron Beeld © AP

De Franse president Emmanuel Macron heeft de woede van heel wat landgenoten over zich afgeroepen na zijn uitspraken over ongevaccineerde Fransen.

Politieke tegenstanders reageren fel op Macrons ideeën om ongevaccineerden in het dagelijks leven beperkingen op te leggen, onder meer door ze de toegang te ontzeggen tot restaurants, theaters en bioscopen.

'Tweederangsburgers'

In de krant Le Parisien liet Macron optekenen dat hij die landgenoten 'tot het eind' het leven zuur wil maken. "Dat is de strategie."

Zijn uitspraken vielen zowel aan de linker- als rechterkant van het politieke spectrum niet al te goed. De uiterst linkse Jean-Luc Mélenchon sprak over 'walgelijke' uitspraken en Damien Abad van Les Républicains zei dat de president blijk gaf van 'kinderachtig cynisme'. Marine Le Pen van het rechtse Rassemblement National verweet de president 'tweederangsburgers' te creëren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nieuwe vaccinatiepas en snellere boosterprik in strijd tegen corona in Frankrijk

5 miljoen ongevaccineerden

De ophef komt op een gevoelig moment. In het 67 miljoen inwoners tellende Frankrijk zijn ongeveer 5 miljoen mensen niet gevaccineerd tegen het coronavirus.

De regering probeert nieuwe wetgeving door het parlement te loodsen die een vaccinatiebewijs verplicht voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden. Een negatief testbewijs volstaat dan vanaf 15 januari niet langer om op veel plekken binnen te komen.

De discussie in het parlement over de wetgeving verloopt echter moeizaam en is herhaaldelijk stilgelegd. Het debat gaat vanmiddag verder.

Bekijk ook - Coronapas ingevoerd in Frankrijk: 'We hebben al tientallen mensen moeten weigeren'

De 'passe sanitaire' kan ook op tegenstand rekenen in Frankrijk: "Ik verlies mijn vrijheid, omdat ik me niet wil laten vaccineren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore