Omikronvariant

Dagrecord van ruim 1 miljoen coronabesmettingen in VS

04 januari 2022 11:01 Aangepast: 04 januari 2022 11:04
In de rij voor een coronatest op Times Square in New York Beeld © AFP

De besmettingscijfers in de VS gaan van kwaad tot erger. Gisteren werd een recordaantal van ruim 1 miljoen coronabesmettingen geregistreerd.

Het gaat om het grootste aantal besmettingen in een land dat sinds het begin van de coronapandemie wereldwijd is gemeld. 

Verdubbeling dagrecord

Bovendien is het bijna een verdubbeling van het vorige dagrecord (590.000) dat slechts vier dagen geleden werd geregistereerd, eveneens door de VS. Het hoogste aantal coronabesmettingen op een dag buiten de VS werd op 7 mei 2021 geregistreerd in India. Daar werden die dag ruim 414.000 mensen positief getest.

Vermoedelijk ligt het daadwerkelijke aantal besmettingen in de VS nog hoger. Veel Amerikanen maken gebruik van zelftests, waardoor hun testresultaten niet altijd worden gemeld bij de autoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Quarantaine onder druk door omikron: 'We leggen zo het hele land plat'

Scholen en kantoren dicht

Net als in veel andere landen verspreidt de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus zich razendsnel door de VS. De opmars heeft ervoor gezorgd dat veel vluchten van, in en naar de Verenigde Staten zijn geannuleerd. Daarnaast zijn veel scholen en kantoren gesloten en de druk op de zorg neemt toe.

Het gaat in de VS niet erg hard met prikken. Zo zijn er grote groepen Amerikanen in staten waar veel Republikeinen wonen die niets moeten hebben van vaccineren. En ook het prikken van kinderen loopt niet erg soepel, zelfs in staten waar de vaccinatiegraad hoger is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zorgen bij artsen in VS: vaccinatie kinderen blijft achter, aantal besmettingen stijgt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore