Vlucht door mijnenveld

Noord-Koreaanse overloper had moeilijk leven in Zuid-Korea

04 januari 2022 10:46 Aangepast: 04 januari 2022 10:48
De zwaarbewaakte grens tussen Zuid- en Noord-Korea. Beeld © AP Photo

De Noord-Koreaanse overloper die zaterdag na een jaar is teruggekeerd naar zijn thuisland, had een moeilijk leven in Zuid-Korea. Zuid-Koreaanse functionarissen en media melden onder meer dat de man weinig geld verdiende en weinig contact had met zijn buren.

Door de terugkeer van de man is een discussie ontstaan over het leven van Noord-Koreaanse overlopers en de manier waarop ze in Zuid-Korea worden behandeld. Volgens een legerfunctionaris werd de Noord-Koreaan gezien als iemand van 'een lagere klasse' en kon hij met zijn baan als schoonmaker nauwelijks de kost verdienen.

De overheid zegt dat de man overheidssteun ontving voor onder meer huisvesting en medische behandelingen. Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat de politie in het noorden van Seoul, die de man veiligheidsbescherming en andere zorg verleende, in juni zorgen had geuit over een mogelijke terugkeer naar het noorden. Er werd niks gedaan vanwege gebrek aan bewijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zuid-Koreaan steekt zwaarbewaakte grens over naar Noord-Korea

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Eenwording heeft een onderzoek naar het beleid beloofd en betere steun voor overlopers. Het komt niet vaak voor dat overlopers teruggaan naar Noord-Korea. Sinds 2012 zijn dertig gevallen geregistreerd. Er wonen ongeveer 33.800 Noord-Koreanen in Zuid-Korea.

Zelfde route terug door mijnenveld

De man arriveerde vorig jaar in Zuid-Korea, nadat hij de zwaarbewaakte gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea's had overgestoken. Deze zone is vergeven van de mijnen. Desondanks keerde hij zaterdag via dezelfde route terug. Het is niet duidelijk hoe de Noord-Koreaan de bewakers heeft kunnen ontwijken. Dat wordt nog onderzocht. Overlopers reizen doorgaans via een ander land naar Zuid-Korea.

De Noord-Koreaan liet zijn beddengoed achter in Zuid-Korea. De Noord-Koreaan liet zijn beddengoed achter in Zuid-Korea.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore