Ga naar de inhoud
Grotere boten

Recordaantal van 28.000 migranten stak vorig jaar het Kanaal over

Een vluchtelingenkamp in het Franse Calais. Beeld © ANP

Zeker 28.395 migranten bereikten vorig jaar Groot-Brittannië door het Kanaal over te steken. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van een jaar eerder. De reden? Mensensmokkelaars gebruiken steeds grotere boten.

Dat blijkt uit een analyse van buitenlandse persbureaus, die gegevens van overheden hebben gebruikt. De meeste migranten staken het Kanaal over in november, toen 6869 mensen de oversteek maakten.

11 november

Volgens de analisten waren de weersomstandigheden in die maand gunstig. Op 11 november bereikten de meeste migranten op één dag de Britse kust, het ging toen om 1185 mensen.

Asielcrisis:
Lees ook:
Asielcrisis: deze plaatsen worden gedwongen om asielzoekers op te vangen

November is ook de maand waarin zich een tragisch ongeval voordeed met een migrantenboot. Op 24 november verdronken 27 migranten toen ze probeerden vanuit Frankrijk het Kanaal over te steken. Onder de slachtoffers waren vrouwen en kinderen.

Spanningen

Dat er zoveel meer migranten dan vorig jaar per boot Groot-Brittannië bereikten, komt volgens de onderzoekers doordat mensensmokkelaars grotere boten gebruikten waarop gemiddeld 28 mensen meekonden. In sommige boten was zelfs ruimte voor vijftig mensen.

Het grote aantal migranten zorgt voor steeds meer spanning tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. De Fransen en Britten vinden van elkaar dat ze te weinig doen om de ongewenste migratie over het Kanaal tegen te houden.

Bekijk ook: migranten nu stiekem in zeiljachten naar Europa

02:20
Het wordt de 'eersteklas smokkelroute' genoemd: migranten die naar Italië varen in luxe zeiljachten. De overtocht is allesbehalve comfortabel. Per boot worden zo'n honderd mensen meegesmokkeld.