Ga naar de inhoud
Telefoongesprek

Biden blijft lijnrecht achter Oekraïne staan, ook bij Russische inval

De Oekraïense met de Amerikaanse president. Beeld © ANP

Wat er ook gebeurt, Joe Biden blijft lijnrecht achter Oekraïne staan. Als Rusland besluit het land aan te vallen, zal de Amerikaanse president 'resoluut' optreden. Dat heeft hij in een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski gezegd.

Na afloop van het telefoongesprek, dat kort volgde op een gesprek dat de Russische president Vladimir Poetin met Biden had, zei de Oekraïense president Zelenski tevreden te zijn. Het telefoontje liet volgens hem 'de bijzondere aard' van de relatie tussen Oekraïne en de Verenigde Staten zien.

Troepen aan grens

Zelenski zei dat hij met Biden de acties van Oekraïne, de VS en partners besprak 'om de vrede in Europa te behouden, zodat er geen verdere escalatie plaatsvindt'. Hij doelde daarmee op de relatie tussen Rusland en het Westen, nu Rusland aan de grens met Oekraïne zo'n 100.000 troepen heeft verzameld.

Wat
Lees ook:
Wat als Rusland echt Oekraïne binnenvalt? 'Ik voorspel een naargeestige oorlog'

Diplomatieke pogingen

Zowel Biden als Zelenski gaven in het gesprek aan de diplomatieke pogingen om de situatie op te lossen te ondersteunen. Volgende week, op 10 januari, staat een gesprek gepland tussen Biden en Poetin. Diezelfde week zullen de NAVO en Rusland elkaar spreken en is een overleg gepland tussen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en Rusland.

De OVSE houdt in Oekraïne al jaren toezicht op naleving van de wapenstilstand tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger.

Waarschuwingen

In het telefoongesprek dat Biden vorige week met Poetin had waarschuwde hij ook al dat een invasie van Oekraïne niet zonder gevolgen zou blijven. Poetin waarschuwde op zijn beurt dat zware sancties zullen leiden tot een breuk met het Westen.

Zorgen
Lees ook:
Zorgen in VS: 'Rusland maakt zich klaar om Oekraïne aan te vallen'