Enorme knal

Vier lichamen geborgen na gasexplosie in flat Turnhout, vrouw na uren gered

01 januari 2022 07:00 Aangepast: 01 januari 2022 08:39
Een hulpverlener met een hond zoekt in Turnhout naar overlevenden. Beeld © ANP / Belga

Hulpdiensten hebben onder het puin in Turnhout een vierde lichaam gevonden. Dat meldt Paul Van Miert, burgemeester van de stad, vanochtend. De afgelopen dag werden al drie lichamen geborgen en na een urenlange reddingsactie kon een vrouw levend onder het puin vandaan gehaald worden.

Hulpverleners hadden al langer contact met de vrouw, maar het duurde uren om haar te bereiken. Een eerste poging om een tunnel te graven moest uit veiligheidsoverwegingen worden gestaakt. Ze is naar het ziekenhuis gebracht. 

Muren ingestort

Reddingswerkers moeten bij die zoektocht voorzichtig te werk gaan. De vrees bestaat dat het dak omlaag kan komen omdat muren zijn ingestort door de explosie. "De stabiliteit van het gebouw is niet goed. Maar het is wel belangrijk dat we zo snel mogelijk vooruitgaan om eventuele slachtoffers te vinden", zei burgemeester Paul Van Miert volgens omroep VRT. "We moeten stuk voor stuk, brokje per brokje wegnemen."

Het gebouw is gisterochtend rond 08.15 deels ingestort door de explosie. Een 28-jarige omwonende vertelde een enorme knal te hebben gehoord. "We keken uit het raam, maar zagen enkel stenen en metaal in het rond vliegen. Het leek alsof we in een oorlog waren beland."

De politie zegt dat tien mensen in het verwoeste deel van het gebouw woonden. Het bleek lastig om vast te stellen hoeveel mensen precies waren bedolven. De autoriteiten spraken eerder over acht vermisten, maar daar ontstond vervolgens onduidelijkheid over. Sommige bewoners bleken niet thuis te zijn, maar anderen hadden mogelijk bezoek over de vloer. Zeker één gewonde kon snel worden gered en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Liever geen vuurwerk

De burgemeester vroeg inwoners om tijdens de festiviteiten rond de jaarwisseling zo min mogelijk bezig te zijn met vuurwerk. "Niet alleen voor de sereniteit na deze ramp, maar ook om de hulpdiensten niet te overladen die hier heel druk bezig zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog vier vermisten na explosie in appartementengebouw Turnhout

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore