Ingereden op file

Trucker VS krijgt 100 jaar strafvermindering na protesten

31 december 2021 04:09
Rogel Aguilera-Mederos. Beeld © ANP

De vrachtwagenchauffeur die eerder deze maand in de Verenigde Staten liefst 110 jaar gevangenisstraf kreeg voor het inrijden op een file, heeft honderd jaar strafvermindering gekregen. Dat gebeurde nadat er de afgelopen tijd hevig geprotesteerd werd tegen de straf.

Twee jaar geleden reed Rogel Aguilera-Mederos, een Cubaanse immigrant, in de Amerikaanse staat Colorado in op een file omdat zijn remmen het begaven. Daar kwamen vier mensen bij om het leven, veel anderen raakten gewond. Aguilera-Mederos was destijds 26 jaar oud. 

Bergafwaarts

Volgens de man had hij niets kunnen doen om het ongeval te voorkomen. De remmen faalden op een stuk bergafwaarts. Maar de aanklagers in Colorado waren het daar niet mee eens. Zij verweten hem roekeloos gedrag in aanloop naar het ongeluk, en het nemen van slechte beslissingen.

Aguilera-Mederos reed met een lading boomstammen bijna twee keer zo hard als toegestaan, terwijl hij dus niet meer kon remmen. 28 auto's raakten betrokken bij de kettingbotsing die hij veroorzaakte. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongeloof in VS: Cubaanse truckchauffeur krijgt 110 jaar cel na noodlottig ongeluk

De rechter legde Aguilera-Mederos eerder deze maand een gevangenisstraf van maar liefst 110 jaar op, tot woede van veel mensen die de straf buitensporig vonden. Bij hen sloot gisteren ook de gouverneur van de staat, Jared Polis, zich aan. Hij besloot de straf terug te brengen naar tien jaar.

'Buitensporig'

"Hoewel je niet onschuldig bent, is je straf buitensporig in vergelijking met veel andere gedetineerden in ons rechtssysteem die opzettelijk en met voorbedachte rade gewelddadige misdaden begingen", schrijft Polis in een brief aan Aguilera-Mederos.

In de afgelopen weken namen veel mensen het op voor de vrachtwagenchauffeur. Ook bekendheden als Kim Kardashian sloten zich aan bij de protesten. 

De ravage kort na het ongeluk. De ravage kort na het ongeluk.
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore