Ga naar de inhoud
Gesprek van 50 minuten

Poetin en Biden waarschuwen elkaar in telefoongesprek

Biden tijdens zijn telefoongesprek met Poetin. Beeld © ANP

Joe Biden en Vladimir Poetin hebben gisteravond ongeveer 50 minuten telefonisch met elkaar gesproken over onder meer de crisis in het oosten van Oekraïne. De twee wereldleiders waarschuwden elkaar om bepaalde stappen niet te nemen.

Poetin waarschuwde zijn ambtgenoot dat Amerikaanse sancties "een kolossale vergissing" zouden zijn. Biden zei op zijn beurt dat "de-escalatie nodig is" om vooruitgang te boeken. Ook waarschuwde hij Poetin voor de gevolgen als Rusland besluit Oekraïne binnen te vallen.

'Krachtig' optreden

Het was de tweede keer in drie weken tijd dat de Amerikaanse president en zijn Russische ambtgenoot met elkaar telefoneerden.

Biden vertelde Poetin dat de Amerikanen en hun bondgenoten "krachtig" zouden reageren op een Russische invasie van Oekraïne. Hij benadrukte daarbij wel dat er een diplomatieke oplossing moet komen voor de impasse waarin de twee grootmachten beland zijn.

Rusland
Lees ook:
Rusland en VS gaan begin januari rond de tafel voor veiligheidsoverleg

Poetin zei "tevreden" te zijn na afloop van het telefoongesprek, waarin hij aangaf dat Moskou een concreet resultaat nodig heeft van het veiligheidsoverleg dat de landen in januari voeren. Hij zei te hopen dat de Amerikanen niet met grote sancties komen en waarschuwde Biden voor de mogelijke gevolgen daarvan. Voorafgaand aan het belletje zeiden beide leiders dat ze bereid zijn om te luisteren naar de ander.

Invasie Oekraïne 

De leiders spraken op verzoek van Poetin over de toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen. Die zijn de laatste weken flink opgelopen omdat Europese landen en de VS denken dat Rusland een invasie op Oekraïne voorbereidt. Poetin ontkent dat keer op keer.

Binnenkort gaan onderministers van beide landen met elkaar om de tafel. Media schreven eerder al dat niets erop duidt dat een van de partijen bereid is concessies te doen.

Bekijk ook: Poetin haalt hard uit naar het Westen: 'Ik wil garanties, en wel nu'

00:33
De Russische president is woedend over de aanwezigheid van westerse militairen in Oost-Europa, zo liet hij eerder deze maand weten..