Ga naar de inhoud
Angst onder atleten

Corona zet streep door olympische droom skeletonner Akwasi: 'Enorm zuur'

De olympische droom van Akwasi Frimpong (35) valt door één positieve test compleet in duigen. Beeld © Privéfoto

Vier jaar lang stond zijn leven in het teken van dat ene doel: schitteren op de Olympische Winterspelen van Peking. Maar vlak voor de allesbeslissende kwalificatiewedstrijden loopt de Amsterdamse Ghanees Akwasi Frimpong corona op. Weg kwalificatie, weg Spelen. "Mijn droom wordt afgepakt door een virus."

Het moest een simpel sneltestje zijn. Uit voorzorg nadat hij een paar dagen geleden in de buurt kwam van iemand die verkouden was en later positief testte. Maar wanneer de eigen uitslag na een paar minuten positief blijkt, slaat de paniek toe.

"Mijn hart begon sneller te kloppen. En de gedachten van wat een besmetting betekende, raasden door m'n hoofd", vertelt Frimpong vanuit zijn quarantaineverblijf in Duitsland. "Helaas bleek ook de PCR-test positief. Het hele jaar let je op bij wie je in de buurt bent, je doet alles om niet besmet te raken. Dat lukte, tot nu vlak voor de kwalificatie."

Enorme klap

Op wat koude rillingen en een verhoogde lichaamstemperatuur na voelt Frimpong zich oké. "Ik ben gevaccineerd en hoop dat ik de komende dagen goed doorkom. Het is ongelofelijk zuur maar mijn gezondheid is nu het belangrijkste." Toch is de klap enorm.

Want dag in, dag uit vocht hij om Ghana weer op de Winterspelen te vertegenwoordigen als skeletonner. "Ik heb er heel veel geld, tijd en energie in geïnvesteerd. Ik liet mijn gezin achter voor wekenlange trainingen in China en Rusland. Als ik het dan sportief gezien niet haal, valt dat nog te accepteren. Maar dat ik de kans gewoon niet krijg door een virus, is heel erg zuur."

Gewichten heffen, trappen oprennen en keer op keer de belangrijke aanloop oefenen. Frimpong legde de weg naar zijn olympische droom vast op zijn YouTubekanaal. Zo traint hij in onderstaande video met Russische atleten:

Amsterdamse Bijlmer

Akwasi Frimpong weet als geen ander hoe mooi de Spelen kunnen zijn. Begin 2018 glom hij van trots toen hij met de vlag van zijn geboorteland Ghana het stadion in Zuid-Korea binnenliep. Na jaren zwoegen was het hem gelukt om als eerste Ghanese skeletonner ooit de Spelen te halen.

Om daar te komen legde Akwasi Frimpong een lange weg af. Hij kwam op zijn achtste naar Nederland en groeide op in de Amsterdamse Bijlmer. Daar werd hij al snel ontdekt als groot sprinttalent. Maar omdat een verblijfstatus lang op zich liet wachten, kon hij niet voor Nederland uitkomen op internationale toernooien. 

Andere boeg

Maar ook na het krijgen van een Nederlands paspoort in 2008 bleef het knokken voor Frimpong. Zichzelf namens Nederland kwalificeren voor olympische toernooien lukte niet. Hij gooide het daarom over een compleet andere boeg en richtte zelf een skeletonbond op in Ghana. Zijn olympische droom financierde hij met de verkoop van stofzuigers in de Verenigde Staten.

Hij wilde daarmee een voorbeeld zijn voor mensen in zijn geboorteland: alles kan als je het maar wil. En in 2018 lukte het ook. Frimpong eindigde als laatste maar zijn olympische droom was behaald: in de kleuren van zijn Ghana scheurde hij over de baan.

Het succes van 2018 moest een vervolg krijgen. Maar de enorme besmettingsgolf die op dit moment over de wereld raast, gooit roet in het eten. "Daar maak ik me ook echt het meeste zorgen over", vertelt Frimpong. "Vandaag kreeg ik van twee bevriende atleten berichtjes dat ze ook besmet zijn."

"Een van hen, een Amerikaanse skeletonatleet, was er de eerste dagen echt slecht aan toe. Hij had een veel te hoge lichaamstemperatuur, vocht in z'n keel en moest bijna naar het ziekenhuis. Gelukkig gaat het nu weer iets beter met hem.

Enorm risico

De veel besmettelijkere omikronvariant zorgt onder olympische atleten voor veel onrust en angst. Want nu de Winterspelen van begin februari dichterbij komen, vormt een besmetting een enorm risico.

Zo beleefde de Amerikaanse skister en gouden medaillewinnares Mikaela Shiffrin de schrik van haar leven toen ze eerder deze week positief testte.

Ze is al gekwalificeerd en maakt dus nog een goede kans om op tijd te herstellen en naar Peking af te reizen. Dat gold nog niet voor de Nederlandse schaatsers die zich deze week met het OKT hoopten te kwalificeren.

Tijdens dat kwalificatietoernooi bleef een corona-uitbraak uit. Al blijft het tot in het vliegtuig naar Peking en zelfs nog tijdens de Spelen oppassen voor corona.

Knuffelen

Frimpongs gedachten zijn nu bij een heel andere vlucht. Hij wil, wanneer zijn quarantaine voorbij is, zo snel mogelijk naar zijn vrouw en dochtertjes. "Ik wil ze lekker knuffelen, met ze op de bank liggen en films kijken. Gewoon tijd voor onszelf nemen", glimlacht hij. 

Of hij 4 februari naar de openingsceremonie kijkt? "Ik hoop dat ik de teleurstelling tegen die tijd al wel heb verwerkt. Wij leven als sporters voor de Spelen. Maar weet je, ik ben meer dan Akwasi de skeletonatleet. Uiteindelijk staan mijn gezondheid en gezin op plek één."

Beijing
Lees ook:
Beijing creëert 'superbubbel' tegen corona tijdens Winterspelen