Ga naar de inhoud
Huiszoekingsbevel

'Samenzwering' en 'opruiende publicaties': Hongkong arresteert journalisten

Een van de opgepakte journalisten van Stand News in Hongkong. Beeld © ANP

In Hongkong zijn vandaag zes journalisten en andere medewerkers van een populaire nieuwssite door de politie opgepakt. Zij zijn gearresteerd vanwege het overtreden van een Chinese veiligheidswet. Het strafbare feit? 'Samenzwering om opruiende publicaties te publiceren'.

Op de beelden hieronder is te zien hoe agenten van de Hongkongse politie een inval doen bij de prodemocratische nieuwssite.

Inval bij kritische nieuwssite Hongkong: zes journalisten opgepakt

00:47

Lokale media melden dat het om journalisten en 'hooggeplaatste medewerkers' van de nieuwssite Stand News gaat. Die website is een 'populaire uitlaatklep onder activisten van de oppositie in Hongkong', schrijven Chinese kranten. Stand News liet vandaag weten per direct alle activiteiten te stoppen en het personeel te ontslaan. Lezers worden bedankt voor hun steun.

Drie mannen, drie vrouwen

Er zijn drie mannen en drie vrouwen gearresteerd. Eén van hen is Denise Ho, een voormalig bestuurslid van de krant én bekend zangeres. Ze staat bekend om haar steun voor de democratische beweging in de stad.

Er zouden meer dan 200 politieagenten zijn ingezet om de journalisten te arresteren, meldt de politie van Hongkong. Dat gebeurde vroeg in de ochtend. 

Tijdelijk ‘meegenomen’

Naast arrestaties werd ook Ronson Chan, journalist en hoofd van de journalistenvereniging van Hongkong, door politie tijdelijk 'meegenomen' om dezelfde ochtend weer vrijgelaten te worden. Zijn huis werd tevens doorzocht. 

Hongkong
Lees ook:
Hongkong haalt beeld voor slachtoffers Tiananmenplein weg

De politie kreeg een huiszoekingsbevel om 'relevant journalistiek materiaal' in beslag te nemen op grond van de nationale veiligheidswet, een controversiële wet die ruim een jaar geleden door Beijing aan Hongkong is opgelegd. De huizen van de journalisten zouden al zijn doorzocht. 

Veiligheidswet

De veiligheidswet van Hongkong richt zich op de pro-democratische oppositie. Door de wet kan de Chinese regering mensen in Hongkong arresteren en vervolgen.

Meer dan honderd activisten zijn al gearresteerd op grond van de wet, waarvan tientallen nog gevangen zitten.

Kranten in de problemen

De acties tegen Stand News komen slechts enkele maanden nadat oppositiekrant Apple Daily door de autoriteiten gedwongen werd te sluiten. Apple Daily-oprichter Jimmy Lai kwam kort daarna vast te zitten voor overtreding van de nationale veiligheidswet. Dinsdag kreeg hij er nog een aanklacht voor ‘opstandige publicaties’ bij. 

Staatsmedia in China dringen al langer aan op actie tegen de kranten: Ze zien Stand News en Apple Daily als ‘rotte appels’ in het publieke domein. Volgens The Global Times, een nationalistische tabloid, moet opinievorming in Hongkong 'strikt gecontroleerd worden'. Met het verdwijnen van Stand News en Apple Daily is dat voor de autoriteiten een stuk makkelijker geworden.

Aanslag op persvrijheid

"De arrestaties zijn de zoveelste aanslag op de persvrijheid in Hongkong", zegt China-correspondent Roland Smid. "En daar was al weinig meer van over na de introductie van de nationale veiligheidswet. Media zullen zichzelf moeten censureren, want anders wacht ze een soortgelijk lot als Apple Daily en Stand News. Dat die laatste nu in de problemen zit, is geen verrassing, gelet op de pro-democratische houding van de website. Hongkong was altijd een bastion van het vrije woord op Chinees grondgebied. Maar dat is nu echt wel voorbij."