Ga naar de inhoud
Lockdown ontlopen

Nederlandse België-gangers zijn 'niet sociaal, niet solidair en onverstandig'

Drukte in Antwerpen Beeld © ANP / Jonas Roosens

Niet erg sociaal, niet solidair en onverstandig, zo noemt Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen, Nederlanders die vanwege de lockdown in eigen land gaan winkelen of dineren in België.

De toestroom van Nederlanders leidt bij onze zuiderburen tot ergernis. Zo was het gisteren op wegen vanuit Nederland naar België opvallend druk. Veel mensen leken te willen profiteren van het feit dat winkels en cafés daar open mogen zijn. Vanmorgen is er 'opnieuw extra drukte' op de wegen rond Breda richting Antwerpen, meldt de ANWB.

Niet te weren

Berx erkende geen juridische instrumenten te hebben om dagjesmensen uit Nederland te weren.

Premier Mark Rutte had Nederlanders al opgeroepen vooral niet naar België of naar Duitsland te reizen als het niet per se nodig is. "Ik zou denken dat dat nog veel meer impact heeft dan een gouverneur van Antwerpen die een dergelijke oproep doet", zei Berx.

Nederlander deden dit jaar massaal kerstinkopen in Antwerpen, is te zien op deze beelden:

Nederlanders massaal naar Antwerpen: 'Shoppen en naar de kapper'

01:00
Enorme drukte in de Antwerpse winkelstraten. Veel Nederlanders ontvluchtten de lockdown en deden hun kersinkopen bij onze zuiderburen. "Er zijn nu 70 tot 80 procent meer Nederlanders dan in andere jaren."

'Zak niet af'

Het is niet de eerste keer dat Berx Nederlanders kapittelt. "Zak niet af naar hier", maande de hoogste provinciebestuurder van Antwerpen de noorderburen vorige week ook al. "Ik vraag de Nederlanders op hun tanden te bijten."

Als het blijkt mee te vallen met de gevreesde nieuwe omikronvariant van het virus 'zijn ze opnieuw van harte welkom. Maar dit is niet het moment om naar hier te komen", zei ze toen tegen de Belgische omroep VRT.

Gouverneur
Lees meer
Gouverneur Antwerpen vraagt Nederlanders om weg te blijven

Belasting zorg

De bekende viroloog Marc Van Ranst zegt in Het Nieuwsblad dat de winkelende Nederlanders uiteindelijk de zorg in eigen land meer kunnen belasten.

"Want ze ontlopen de maatregelen en ze kunnen hier geïnfecteerd worden, naar huis gaan en daar opgenomen worden als ze ernstig ziek zijn."

'Wij deden hetzelfde'

Van Ranst stelt volgens de krant dat de komst van de Nederlanders niet aangemoedigd moet worden. "Anderzijds moeten we niet vrezen dat ze plots de omikronvariant massaal naar hier gaan brengen, want daar hebben we er evenveel van. Maar het moet wel binnen de perken blijven. Maar ik herinner me ook een tijd dat wij exact hetzelfde deden toen de terrassen hier niet open waren, maar wel bij hen."

Belgische
Lees meer
Belgische Gezondheidsraad tegen boosterprik voor iedereen