Nobelprijswinnaar

Zuid-Afrikaanse bisschop en anti-apartheidsstrijder Desmond Tutu (90) overleden

26 december 2021 08:14 Aangepast: 26 december 2021 13:13
Desmond Tutu (links) met de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela in 2008. Beeld © AP

Bisschop Desmond Tutu, Nobelprijswinnaar en bekend tegenstander van de apartheid in Zuid-Afrika, is vandaag op 90-jarige leeftijd overleden.

In 2010 trok hij zich officieel uit de openbaarheid terug. In juli van dit jaar was hij nog wel te zien in een videoboodschap tijdens de Internationale AIDS Conferentie. Hij zag er uitgemergeld uit, maar was intellectueel scherp als altijd. In 1997 werd er bij Tutu prostaatkanker geconstateerd.

"Het overlijden van aartsbisschop Emeritus Desmond Tutu is een nieuw hoofdstuk van rouw in het afscheid van onze natie van een generatie van voortreffelijke Zuid-Afrikanen die ons een bevrijd Zuid-Afrika hebben nagelaten," zei president Cyril Ramaphosa in een reactie op het overlijden.

Waarheidscommissie

Tutu was voorzitter van de Waarheids- en Verzoeningscommissie die na het einde van de apartheid als doel had om de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven. Hij won in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede.

Negen jaar geleden, in 2012, was Tutu op bezoek in Nederland. Hij ging onder andere langs bij koningin Beatrix. Tijdens zijn reis door Nederland kreeg hij een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Groningen en werd hij uitgeroepen tot erelid van FC Twente. Ook werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.

Humor en zelfspot

Tutu stond bekend om zijn humor en zelfspot. Maar de steeds succesvollere strijd tegen de apartheid had hem zelfingenomen gemaakt, erkende hij in 1996. "Ik hoop dat de mensen mij dat willen vergeven", sprak hij in dat jaar van zijn afscheid als aartsbisschop.

In 2012 werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Tijdens zijn bezoek aan Nederland liet hij weten dat de comateuze prins Friso zijn ogen had geopend toen diens vrouw Mabel hem begroette. Dat was waarschijnlijk loslippigheid van Tutu, een bekende van Mabel, omdat de gezondheidstoestand van de prins tot die tijd onderwerp van stilzwijgen was.

Hij bleef tot op hoge leeftijd kritisch. Zo veroordeelde hij in 2014 de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma na beschuldigingen van corruptie in verband met een dure verbouwing van zijn huis ter waarde van 23 miljoen dollar (20 miljoen euro).

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore