Bewoners vast in huis

Chinese stad met 13 miljoen inwoners compleet op slot na 127 besmettingen

24 december 2021 14:23
In Xi'an moeten bewoners zich massaal laten testen. Beeld © ANP

127 coronabesmettingen op 13 miljoen inwoners zou in de meeste landen niet tot een lockdown leiden, maar in China wel: daar zitten de inwoners van miljoenenstad Xi'an sinds dinsdag thuis opgesloten. In de aanloop naar de Olympische Winterspelen in februari is China er alles aan gelegen het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden.

De van oorsprong Chinese Alisha Ma (43) woont in Australië, maar is voor familiebezoek in Xi’an. "Ik heb net 28 dagen verplichte quarantaine achter de rug na mijn aankomst hier. En nu moet ik dus meteen wéér binnenblijven. Maar we hebben vertrouwen dat het na een week of twee over is."

Bewakers en camera's

De maatregelen in Xi'an zijn zeer streng. Want in China is een lockdown écht een lockdown: bewoners moeten zich iedere 48 uur laten testen en per huishouden mag maar één persoon per dag de deur uit voor boodschappen. Strenge bewaking, onder andere met videocamera's, zorgt ervoor dat mensen zich aan de regels houden. "Het is vervelend, maar het is niet anders", zegt Alisha.

Ze doodt de tijd met yoga, kokkerellen en bijkletsen met familie. "Ik kom mijn dagen wel door, ook doordat ik niet hoef te werken. Maar je moet er niet aan denken dat je nu de hele dag thuis moet werken of online onderwijs moet volgen."

Afgesloten van buitenwereld

Alle onderwijs wordt sinds dinsdag online gegeven. Ook is de stad van de buitenwereld afgesloten: Niemand komt er nog in of uit zolang de besmettingen niet onder controle zijn. En hoe lang dat nog kan duren, weet niemand.

Op sociale media worden massaal video's en filmpjes gedeeld van teams in beschermende kleding die iedere deur in de stad langsgaan om te testen op corona. De lokale overheid zegt 100 procent zekerheid te willen dat iedere mogelijke besmettingshaard de kop in wordt gedrukt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse deelnemers Spelen Beijing krijgen snel extra prik

Het is tekenend voor het Chinese zero-covidbeleid, dat erop is gericht het virus compleet uit te bannen. Maar in Xi'an is corona niet de enige zorg: er gaat ook een Hantavirus rond, waar je ook erg ziek van kunt worden en zelfs aan kunt overlijden.

Zero-covid door staatsmedia bejubeld

China wil koste wat kost zowel corona als het Hantavirus onder controle krijgen: de Olympische Winterspelen staan voor de deur. Op 4 februari is de opening van de het evenement. China wil daar niet alleen laten zien wat het land op sportgebied in huis heeft: het wil ook reclame maken voor het strenge coronabeleid.

Volgens staatskrant Global Times is zero-covid een succes, dat laat zien dat 'westerse landen gefaald hebben hun burgers te beschermen'. De krant schrijft dat de Winterspelen een succes zullen worden, dankzij zero-covid.

Vrijdag werd bekend dat 26 overheidsfunctionarissen in Xi'an gestraft zullen worden voor de uitbraak. Volgens de staat hebben de ambtenaren zich onvoldoende ingezet op het gebied van viruspreventie. Het is in China gebruikelijk dat ambtenaren gestraft of ontslagen worden na lokale corona-uitbraken.

Ook omikron in China

In China gaat het met de besmettingen goed, in vergelijking met veel andere landen. Toch is het land nog niet uit de zorgen. Zo lieten recente onderzoeken zien dat de Chinese coronavaccins niet goed werken tegen de nieuwe omikronvariant, net nu de variant ook in China voor het eerst gedetecteerd is.

Alisha blijft ondanks alles optimistisch en goedgemutst. Maatregelen zoals cameratoezicht en bewaking rond appartementencomplexen waardoor niemand ongestraft de deur uit kan, deren haar niet. "Het is nu eenmaal noodzakelijk. Het beleid is streng, maar rechtvaardig."

Bekijk ook: Chinezen boos over doodslaan hond om corona

In november sloegen Chinese coronabestrijders een hond dood uit angst voor corona. Het beest was het huisdier van een vrouw die verplicht in quarantaine moest na een lokale corona-uitbraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore