Verschillende aanpak

Europa viert kerst tussen hoop en vrees 'We zien een nieuwe storm op ons afkomen'

24 december 2021 12:56 Aangepast: 24 december 2021 13:14
In Frankrijk is een recordaantal van 91 duizend besmettingen vastgesteld. Beeld © Getty Images

Terwijl Nederland kerst in lockdown viert, groeien ook de zorgen in landen om ons heen. Vanwege de combinatie van de besmettelijkere omikronvariant en kerstvieringen wordt gevreesd voor een enorme besmettingsgolf. In heel Europa staan strengere maatregelen voor de deur. "Als we niks doen zijn de gevolgen niet te overzien."

Met een recordaantal besmettingen van 91.000 zit de schrik er bij de Fransen deze dagen goed in. Het land houdt er rekening mee dat het aantal mensen op de intensive care oploopt tot ruim 4000.

Voor de Franse overheid nog geen reden om een lockdown af te kondigen. Kerstvieringen kunnen er dus gewoon doorgaan, al is er wel het advies om thuis met maximaal zes mensen samen te komen.

Toch is president Macron er niet gerust op. in een TikTok-filmpje roept hij landgenoten op zich speciaal voor kerst nog te laten testen.

"Laat je testen voordat je de komende dagen je naasten opzoekt, zelfs als je gevaccineerd bent", zegt de Franse president. De traditionele vuurwerkshow tijdens oudjaar in Parijs is een van de weinige festiviteiten die uit voorzorg werden geschrapt.

Voorlopig althans, want president Macron vergadert maandag direct na het kerstweekend met zijn ministers over nieuwe maatregelen. Met als belangrijkste discussiepunt de omikronvariant van het virus.

Zorgen rond oudjaar

Vanwege die variant kondigt Duitsland nu al maatregelen aan. Al gaan die pas na het kerstweekend in. Volgens de recent aangetreden bondskanselier Olaf Scholz zijn de Duitsers namelijk voorzichtig genoeg tijdens de feestdagen.

"De ervaring van de afgelopen twee jaar wijst uit dat Kerstmis en Pasen geen grote aanjagers van infecties zijn", zegt Scholz op een persconferentie deze week. Zorgen zijn er wel over oudjaar. Na kerst mogen daarom maximaal tien personen bij elkaar komen.

Bij sportevenementen, concerten en andere evenementen is na dit weekend helemaal geen publiek meer toegestaan. Ook moeten nachtclubs hun deuren sluiten en is het afsteken van vuurwerk verboden. Verder schaalt Duitsland de boostercampagne op, iets waar Nederlanders van profiteren zoals te zien is in onderstaande video:

Sommige Nederlanders kunnen niet wachten tot het zetten van boosterprikken in ons land op gang is gekomen. In het Duitse Aken staat een rij vol landgenoten voor de deur van een vaccinatielocatie.

Deuren sluiten

Ook bij onze zuiderburen verloopt de boostercampagne voortvarender dan in Nederland. Toch neemt dat de zorgen over omikron niet weg. De Belgische premier Alexander De Croo kondigde strengere coronamaatregelen aan die deze zondag ingaan.

Zo is publiek niet meer welkom bij sportwedstrijden en moeten bioscopen en concertzalen hun deuren sluiten. Ook mag winkelen nog maximaal met twee personen samen. Al kan de omikronvariant ervoor zorgen dat het hier niet bij blijft. "Als het nodig is, zullen we strengere maatregelen nemen.", zegt premier De Croo.

Nieuwe Storm

Het is een somber vooruitzicht dat wordt gedeeld door Hans Kluge, de Europese vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie. Hij wijst erop dat omikron in steeds meer landen de dominante variant zal worden, met alle gevolgen van dien.

"We zien weer een storm aankomen", vertelt Kluge. "Het enorme aantal nieuwe coronabesmettingen zou kunnen leiden tot meer ziekenhuisopnames, wijdverbreide verstoring van gezondheidsstelsels en andere kritieke diensten. Het heeft helaas al geleid tot ziekenhuisopnames en sterfgevallen."

Kluge roept iedereen op zich te laten vaccineren. Of het nu om de eerste, tweede of een boosterprik gaat. Daarbij blijft het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wel erg belangrijk dat de hele wereld gevaccineerd wordt. Waarom dat van belang is, leggen we uit in onderstaande video:

De boosterprik, alle Nederlanders die er een willen, kunnen er de komende tijd een krijgen. Maar terwijl wij hier beginnen aan onze derde prik, zitten veel arme landen nog zonder een eerste vaccinatie. Is dit wel de uitweg uit de pandemie?

'Geen normale Kerst'

Van alle Europese landen gaat Portugal, na Nederland, nu het verst in het nemen van maatregelen. Vanaf zaterdag moeten alle bars en nachtclubs dicht en worden mensen geacht om de komende twee weken vanuit huis te werken. 

Ook heb je een negatief testbewijs nodig om een restaurant binnen te mogen. "Dit is nog steeds niet de normale kerst die we gewend zijn", zegt de Portugese premier Costa. "Maar als we deze maatregelen nu niet nemen, zullen de gevolgen voor ieders leven na Kerstmis en Nieuwjaar veel erger zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omikron minder ziekmakend? De vlag kan nog lang niet uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore