Aanpak coronavirus

Strengere maatregelen Griekenland, dubbele mondkap nodig in supermarkt

23 december 2021 18:15 Aangepast: 23 december 2021 21:17
Beeld © ANP

In navolging van andere landen neemt ook Griekenland strengere coronamaatregelen voor de feestdagen vanwege de omikronvariant. Zo mogen er vanaf morgen geen feesten worden georganiseerd en moet op meer plekken verplicht een mondmasker worden gedragen.

De Griekse volksgezondheidsminister Thanos Plevris deelde vandaag mee dat in supermarkten en in het openbaar vervoer zelfs zogeheten KN95-mondkapjes in principe noodzakelijk zijn. Als alternatief kunnen ook twee normale mondkapjes op elkaar worden gedragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dubbele mondkap = dubbele bescherming?

Negatieve test

Reizigers die naar Griekenland willen moeten nog altijd een negatieve test kunnen tonen voordat ze het land in mogen. Bij een PCR-test mag de uitslag niet ouder zijn dan 72 uur, bij een sneltest is dat 24 uur. Plevris drukte reizigers op het hart om zich op de tweede en vierde dag na aankomst nogmaals te laten testen.

In Griekenland zijn woensdag ruim 5600 nieuwe besmettingen gemeld. Vorige week waren dat er ongeveer 4800. Tot nog toe zijn 29 gevallen van de omikronvariant in het land ontdekt. Ongeveer 65,7 procent van de Griekse bevolking is volledig gevaccineerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders genieten in Spanje zonder regels: 'Alsof omikron niet bestaat'

Italië verplicht het dragen van een mondkapje op straat en zet een streep door alle feestjes en partijen rond oud en nieuw. Ook in Italië is het dagelijkse aantal nieuwe coronabesmettingen naar recordhoogte gestegen.

FFP2-mondmaskers soms nodig

Wanneer de mondkapjeslicht in de buitenlucht ingaat, is niet bekend. Wel zei de Italiaanse minister van Volksgezondheid dat de beter beschermende FFP2-mondmaskers in sommige ruimtes nodig zijn. Het gaat dan om bioscopen en theaters. Men wordt geacht die ook te dragen bij sportevenementen en in het openbaar vervoer. Tot 31 januari moeten ook de discotheken en nachtclubs dicht blijven.

In de afgelopen 24 uur werden ruim 44.500 nieuwe besmettingen in Italië vastgesteld. Dat is een stijging van 70 procent in vergelijking met vorige week.

Deze week nam ook Spanje al het besluit om mondmaskers buiten te verplichten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore