Ga naar de inhoud
België

Levenslang voor moordenaar van Julie Van Espen

Een na haar vermissing verspreide foto van Julie van Espen. Beeld © ANP / Belga

Een Belgische volksjury heeft de moordenaar en verkrachter van de Vlaamse studente Julie Van Espen veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en vijftien jaar tbs. Ook komt dader Steve B. twintig jaar lang niet in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

Dat heeft het zogeheten assisenhof in Antwerpen bepaald. De einduitspraak volgde de eisen van het Openbaar Ministerie. Alleen de zogenaamde beveiligingsperiode waarin een gedetineerde niet om vervroegde vrijlating kan vragen, werd vijf jaar korter vastgelegd: op twintig jaar, in plaats van het maximum van 25 jaar.

Op weg naar etentje

De jury oordeelde gisteren dat de 41-jarige B. de 23-jarige vrouw in mei 2019 met voorbedachten rade vermoordde. Hij sloeg toe toen zij op de fiets op weg was naar een etentje met vriendinnen in Antwerpen. Het lichaam van de studente werd in het Albertkanaal gevonden. B. heeft de moord bekend.

Verdachte
Lees ook:
Verdachte gruwelijke zaak België schuldig bevonden aan moord en verkrachting

De moord leidde tot ophef omdat B. volgens veel Belgen op dat moment in de cel had moeten zitten. Hij was in 2017 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor de verkrachting van zijn ex-vriendin, maar mocht het hoger beroep buiten de cel afwachten. Een paar weken na de moord op Van Espen werd hij uiteindelijk veroordeeld tot vijf jaar cel voor die eerdere verkrachting.

Moeilijke jeugd

Bij de straftoemeting werd geen enkele verzachtende omstandigheid aanvaard, ook niet de moeilijke jeugd van B. die zijn verdediging had aangevoerd.