Ga naar de inhoud
Sergei Doebinski

MH17-verdachte Doebinski reageert op levenslange eis: 'Onze schuld stond al vast'

Sergej Doebinski

MH17-verdachte Sergei Doebinski heeft gereageerd op de levenslange strafeis die het Openbaar Ministerie eerder vandaag tegen hem uitsprak. Deze was volgens hem 'totaal voorspelbaar'. "De schuldigen waren al van tevoren aangewezen", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Het OM verdenkt Doebinski samen met Igor Girkin, Oleg Poelatov en Leonid Chartsjenko van het neerhalen van vlucht MH17, met de dood van 298 inzittenden tot gevolg. Tegen alle vier werd vanochtend een levenslange gevangenisstraf geëist.

Dit zijn de vier verdachten in de zaak:

Schutter, Adder, Chagrijn en Mol: dit zijn de verdachten van de MH17-ramp

02:59
Schutter, Adder, Chagrijn en Mol, deze vier mannen staan terecht voor het neerhalen van vlucht MH17.

'Verdiep me er niet in'

Doebinski was tot nu toe niet aanwezig bij de rechtszaak en zegt deze ook niet altijd te volgen. "Ik zie geen reden om me er al te erg in te verdiepen." Volgens hem stond namelijk al voor de start van het proces vast dat Rusland en de vier mannen schuldig zouden zijn.

Op de vraag of hij na een uitspraak mogelijk in beroep zal gaan is hij duidelijk: "Natuurlijk niet. Wat voor zin heeft dat? Het wordt sowieso een veroordeling."

Openbaar
Lees ook:
Openbaar Ministerie eist levenslang tegen vier verdachten neerhalen MH17

Poelatov

Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich in het MH17-proces juridisch laat bijstaan, heeft de strafeis vandaag als het goed is via een livestream gevolgd, zegt zijn advocaat Sabine ten Doesschate. "Hij spreekt alleen maar Russisch. De communicatie verloopt via de Russische advocaat, maar daar is uiteraard contact mee geweest."

De advocaten zijn vanaf 7 maart aan de beurt om hun kant van het verhaal te laten horen in het pleidooi. Daar zijn vier weken voor uitgetrokken. Ze verwachten zeker zes tot twaalf dagen bezig te zijn.

Poelatov ontkent betrokkenheid bij de vliegramp op 17 juli 2014. De rechtbank verwacht in de tweede helft van volgend jaar uitspraak te kunnen doen.

Igor Girkin (ook wel bekend onder zijn bijnaam Igor Strelkov) heeft inmiddels ook tegen RTL Nieuws gereageerd op de levenslange strafeis tegen hem. Hij is de bekendste en hoogst geplaatste van de vier MH17-verdachten: 

"Ik ben er kalm onder. Zo reageer ik op alles dat uitgaat van de 'geachte Westerse partners' van onze president. Als vijanden (niet van mij persoonlijk, maar vijanden van Rusland en het Russische volk) mij zo gevaarlijk vinden dat ze een levenslange gevangenisstraf eisen voor een misdaad die ik niet heb begaan, dan is dat alsof ik een medaille krijg voor mijn verdiensten."