Nieuwe maatregelen

Klap voor wintersporters Oostenrijk: niet-geboosterde Nederlanders in quarantaine

22 december 2021 15:00 Aangepast: 22 december 2021 20:37

Nederlanders die naar Oostenrijk reizen moeten binnenkort een boosterprik hebben gehad én een PCR-test hebben gedaan. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid van het land laten weten. Mensen zonder boosterprik moeten verplicht in quarantaine. Wanneer de strengere inreisregels precies van kracht worden is niet bekend, maar volgens Oostenrijkse media is dat vermoedelijk zaterdag.

De maatregel geldt ook voor mensen uit Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken. Deze landen zijn door Oostenrijk aangemerkt als virusvariantgebieden, in verband met de nieuwe coronavariant omikron. De maatregel geldt alleen voor volwassenen, kinderen zijn uitgezonderd van de nieuwe boosterregel. Eerder was er sprake van een mogelijke quarantaineplicht voor alle Nederlanders, maar die is van de baan. 

'Waardeloos'

De Nederlandse Ski Vereniging noemt het Oostenrijkse besluit 'heel zuur'. "Heel veel mensen hebben zich lang verheugd op eindelijk iets leuks. En het zag er goed uit de laatste weken qua lockdowns en coronabeleid in de wintersportgebieden. En nu komt dit er weer tussen. Het is waardeloos", zegt een woordvoerder. Het onlineforum van de vereniging stroomt volgens hem vol met woedende en wanhopige reacties. "Deze domper komt zo kort voor vertrek dat mensen echt niet weten wat ze moeten doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerstvakantie in het buitenland: hier moet je aan denken

Vanochtend kwamen de landelijke en regionale bestuurders bij elkaar om te vergaderen over het coronabeleid in Oostenrijk. De aanscherping van het inreisbeleid leidde eerder al tot kritiek in de Oostenrijkse politiek. De maatregel zou verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus moeten tegengaan, maar critici vrezen dat ondernemers veel omzetverlies lijden als vakantiegangers massaal wegblijven.

Gisteren kwam er al nieuws over mogelijk strengere inreisregels voor Oostenrijk. Het zorgde ervoor dat sommige Nederlanders vanochtend halsoverkop richting de sneeuw gingen, om aan een quarantaine te ontkomen.

Jessica en haar gezin vertrokken vanochtend halsoverkop richting de sneeuw. "We hopen er maar gewoon het beste van."

Na het nieuws van vanmiddag lijkt nog eens een niet gering aantal Nederlanders richting Oostenrijk te zijn vertrokken. Zij hopen daar te arriveren voordat zaterdag strenge inreisregels gaan gelden voor Nederlanders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore