Ga naar de inhoud
Julie van Espen

Verdachte gruwelijke zaak België schuldig bevonden aan moord en verkrachting

Beeld © ANP

Tweeënhalfjaar na de moord op de 23-jarige Julie van Espen is verdachte Steve B. in België schuldig bevonden aan de moord en verkrachting van de vrouw. Dat heeft de jury besloten. Woensdag wordt besloten welke straf de verdachte krijgt, volgens Belgische media riskeert hij levenslang.

De Belgische rechtspraak werkt met een jurysysteem. Dit houdt in dat twaalf juryleden zich samen met de rechters hebben gebogen over de schuld en eventuele strafmaat van B. 

Ze bogen zich vandaag vier uur lang over drie vragen: Is Steve B. schuldig aan de dood van Julie Van Espen? Is er sprake van voorbedachten rade, en dus moord? Is hij schuldig aan de verkrachting van de 23-jarige vrouw? Op alle drie de vragen antwoordde de jury ja.

Steve B. 

Steve B. is geen onbekende, hij heeft een lang strafblad. Na kleinere feiten zoals diefstal, bedreiging en verkeersmisdrijven, pleegde hij in 2004 zijn eerste ernstige strafbare feit. Hij verkrachtte een 58-jarige vrouw, die hem in huis had uitgenodigd om hem wat eten te geven. B. kreeg vier jaar gevangenisstraf opgelegd en kwam in 2008 weer vrij. 

In 2016 verkrachtte B. zijn ex-vriendin. Hij meldde zich enkele dagen na het misdrijf zelf bij de politie. Hij zat even in voorlopige hechtenis, maar werd daarna onder voorwaarden vrijgelaten. Eind juni 2017 werd B. veroordeeld tot vier jaar cel, maar hij ging in hoger beroep.

En daar ging het mis: B. mocht het hoger beroep in vrijheid afwachten. Het proces liet twee jaar op zich wachten. Een paar maanden voor het proces begon, vond de moord op Julie plaats.

Gruwelijke
Lees ook:
Gruwelijke moord op Julie (23) houdt België opnieuw bezig: 'Ze had nog kunnen leven'

De gebeurtenis schokte België in 2019. Julie van Espen vertrok zaterdagavond 4 mei 2019 met de fiets vanaf haar ouderlijk huis in Schilde. Ze was op weg naar haar vriendinnen, maar daar kwam ze nooit aan.

De volgende dag werden Julies bebloede kleren gevonden in een wei, een paar kilometer van Antwerpen. Het mandje van haar fiets werd gevonden in een vuilnisbak even verderop. De politie bekeek camerabeelden van de omgeving en zagen daarop een man met een grote rugzak lopen met in zijn handen datzelfde fietsmandje. Twee dagen later werd de 39-jarige Steve B. opgepakt. In de namiddag werd het lichaam van Julie gevonden in het Albertkanaal bij Antwerpen. Rond dezelfde tijd bekende B. haar te hebben vermoord. Omdat ze terugvocht, toen hij haar verkrachtte.

Morgen de straf

Daar is B. nu schuldig aan bevonden. Woensdag wordt besloten welke straf de verdachte krijgt, volgens Belgische media riskeert hij levenslang.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.