Ga naar de inhoud
Echtscheiding

Emir van Dubai moet ex-vrouw en kinderen 650 miljoen euro betalen

Archieffoto van sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum en Haya Bint al-Hoessein. Beeld © AP Photo/Alastair Grant

De emir van Dubai, sjeik Mohammed al-Makhtoum (72), moet van de Britse rechtbank zijn ex-vrouw Haya Bint al-Hoessein (47) en haar kinderen zo'n 650 miljoen euro betalen. Nooit eerder kende een Britse rechtbank een hoger bedrag toe in een scheidingszaak.

De sjeik, behalve emir van Dubai ook minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten, moet 251,5 miljoen pond betalen (ongeveer 300 miljoen euro) aan zijn ex-vrouw, de 47-jarige prinses Haya van Jordanië.

Haya krijgt voogdij

Voor hun kinderen Al Jalila (14) en Zayed (9) moet de emir nog eens 290 miljoen pond (meer dan 340 miljoen euro) op tafel leggen. Dit bedrag moet de alimentatie en beveiligingskosten dekken. Haya krijgt de voorlopige voogdij over de kinderen. 

Sjeik
Lees ook:
Sjeik van Dubai liet zijn dochters ontvoeren en dreigde met pistool op kussen

Hiermee houdt de rechter rekening met de bedreigingen van terreur waarmee de prinses en haar kinderen geconfronteerd zijn. "Ze zijn bijzonder kwetsbaar en hebben versterkte beveiliging nodig om hun veiligheid in dit land te verzekeren", stelde rechter Philip Moor van het High Court in Londen.

Lastiggevallen en geïntimideerd 

Dat gevaar is volgens het vonnis niet alleen afkomstig van derden. Haya verklaarde eerder tegenover een Britse rechter dat ze twee keer een pistool op haar kussen had gevonden. Ook schreef de sjeik gedichten vol dreigende taal en zou hij hebben gezegd: "Jij en de kinderen zullen nooit veilig zijn in Engeland."

De vrouw houdt zich sindsdien schuil in Londen. De Britse rechter constateerde dat de emir de prinses 'voor en na haar vertrek naar Engeland had lastiggevallen en geïntimideerd'.

De 45-jarige prinses Haya, een halfzus van koning Abdullah van Jordanië, trouwde in 2004 met de heerser van Dubai en huidig minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten. Ze is de zesde en jongste vrouw van Makhtoum.

Haya vluchtte in 2019 naar Londen. Ze vreesde voor haar veiligheid, omdat ze een affaire had met een beveiliger en daarnaast een scheiding had aangevraagd. In het Verenigd Koninkrijk vroeg ze asiel aan. 

Geen goede reputatie

Sjeik Mohammed al-Makhtoum heeft geen goede reputatie. Hij zou bijvoorbeeld achter de ontvoering zitten van twee van zijn volwassen dochters. Nu blijkt dus dat hij ook zijn jongste vrouw heeft bedreigd. 

Noodkreet
Lees ook:
Noodkreet ontvoerde prinses duikt op: 'Ik weet niet of ik dit overleef'