Kerstloterij El Gordo

Lotenverkopers Spanje eisen meer geld: 'Feest voor winnaars, niet voor ons'

21 december 2021 18:23
Lotenverkopers El Gordo gaan staken in Madrid Beeld © ANP

Een rel rond de grootste loterij ter wereld, El Gordo in Spanje. In die loterij gaan miljarden om. Elk jaar winnen hele straten, buurten of dorpen een megaprijs. Maar de mensen die de loten verkopen, worden afgescheept met een fooi, vinden ze zelf. Ze gaan staken.

De trekking van El Gordo ('De Vette') is morgen in het Koninklijk Theater in de hoofdstad Madrid. Uit een enorm rad rollen de balletjes met de winnende getallen. Kinderen in schooluniform van het Colegio de San Ildefonso roepen de nummers niet om, maar zingen de uitslag. Miljoenen Spanjaarden volgen de trekking live op tv. Maar deze keer is er ook protest. Buiten het Koninklijk Theater staan boze lotenverkopers. 

Schoolkinderen zingen winnende cijfers El Gordo Schoolkinderen zingen winnende cijfers El Gordo

Eén van die verkopers is Joaquin Monroy. ''We hebben commissie nodig en dat moet omhoog.'' De lotenverkopers krijgen van El Gordo 4 procent commissie, veel minder dan bij alle andere loterijen in Spanje. Een heel lot bij El Gordo kost 20 euro. De lotenverkopers krijgen daar dus maar 80 cent van. Veel te weinig, vindt Monroy. ''Alles wordt duurder in Spanje. Wij worstelen om overeind te blijven.'' 

Lotenverkoper Joaquin Monroy gaat staken voor meer commissie Lotenverkoper Joaquin Monroy gaat staken voor meer commissie

Monroy zal zijn geluid laten horen morgen in het centrum van Madrid. Zijn kiosk blijft gesloten. Door het hele land gaan lotenverkopers morgen niet open.

Daar zal El Gordo niet blij mee zijn. De trekking begint al 's ochtends vroeg en in de loop van de dag duiken winnaars in het hele land op. Dat zorgt altijd voor prachtige beelden voor de kiosk waar de winnende loten zijn gekocht. Maar morgen dus niet, als het aan Monroy ligt. ''Natuurlijk zijn we blij voor onze klant die een prijs wint. Maar onze situatie en die van onze familie is niet makkelijk. Het is overleven.'' 

Meedoen met zijn allen

De kerstloterij El Gordo bestaat al zo'n tweehonderd jaar. Deelnemers kiezen zelf de winnende cijfercombinatie uit. Dat betekent dat de prijs op meerdere plekken in Spanje kan vallen.

Op een heel lot met de juiste cijfers is het winnende bedrag 400.000 euro. Vaak spelen mensen uit dezelfde straat, buurt of hetzelfde dorp met zijn allen tegelijk op één cijfercombinatie. Ze kopen dan honderden dezelfde loten. Stel: een dorp heeft 250 loten gekocht en wint. Dat is dan 250 keer 400.000 euro, oftewel 100 miljoen euro. Zo kan het gebeuren dat iedereen uit een straat, buurt of dorp in één klap miljonair wordt door El Gordo. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore