Ga naar de inhoud
Biden spreekt volk toe

Nieuwe maatregelen in VS om omikron, ongevaccineerden krijgen onder uit de zak

Straatartiest in New York staat naast een mobiele test unit. Beeld © ANP

Omikron is ook in de VS aan een razendsnelle opmars bezig. De nieuwe maatregelen zullen minder zwaar zijn dan in Nederland. Maar de angst voor overbelasting van de zorg in delen van het land is groot. "Met een pittige boodschap probeert president Joe Biden zoveel mogelijk mensen over te halen zich te laten vaccineren", zegt correspondent Erik Mouthaan.

Onder de nieuwe coronabesmettingen in de VS is de omikronvariant nu al uiterst dominant. Inmiddels bij meer dan 73 procent van de besmettingen, terwijl dit begin december nog maar één procent was. Toch probeert de Amerikaanse overheid uit alle macht lockdowns te voorkomen, door zoveel mogelijk en zo snel mogelijk te boosteren.

Pittige boodschap

Biden kondigt vandaag extra maatregelen aan, maar volgens het Witte Huis zal er geen nationale lockdown komen. Wel krijgt iedereen een gratis thuistest. Voor ongevaccineerden heeft het Witte Huis een pittige boodschap: "Jullie wacht een winter vol ernstige ziekte en dood. Voor jezelf, je familie en de ziekenhuizen die jullie binnenkort overspoelen", werd gezegd in een officiële briefing, waarin gevaccineerden juist worden geprezen.

Virusexperts:
Lees ook:
Virusexperts: 'Omikron gaat té snel, tijd winnen voor boosterprikken'

Onderscheid tussen groepen

Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan wordt er achter de schermen gesproken over hoe de aandacht van de Amerikanen kan worden verschoven van het totale aantal besmettingen naar het aantal ernstige besmettingen. Want die laatste groep zal de druk op de gezondheidszorg flink opvoeren, is de verwachting.

"Die ernstig zieken zijn vooral de ongevaccineerden, zegt het Witte Huis hier eigenlijk mee", vertelt Mouthaan. "Door het verschil te benadrukken in milde besmettingen en in ernstige besmettingen, als gevolg van wel of niet vaccineren, probeert Biden zoveel mogelijk mensen over te halen zich te laten vaccineren. Voor de ongevaccineerden kunnen de gevolgen ernstig zijn, want omikron is nu eenmaal in het land en gaat zijn opmars maken."

Johnson:
Lees ook:
Johnson: boostercampagne versnellen vanwege omicron

Feestdagen nog voor de deur

Een piek in besmettingen door omikron lijkt ook in de VS onvermijdelijk. Maar het kan ook best wel eens heel anders uitpakken, afhankelijk van de vaccinatiegraad. In staten met een lage vaccinatiegraad kunnen veel mensen ernstig ziek worden en de ziekenhuizen overvol raken, en daar waar de vaccinatiegraad hoog is kan het meevallen.

Zo meet de stad New York het hoogste aantal besmettingen ooit, maar de ziekenhuizen zitten slechts 40 procent vol. "Maar in sommige staten is de druk op ziekenhuizen al wel heel hoog. En dan staan ook de feestdagen nog voor de deur", zegt Mouthaan.

Vaccinatieplicht
Lees ook:
Vaccinatieplicht voor kinderen vanaf 5 jaar oud in New York

Van vrij van het virus, naar leven met virus

Rechtszaken rondom Bidens vaccinmandaten blijven ook spelen. Vanaf 4 januari had het verplicht moeten zijn dat bij bedrijven met 100 medewerkers of meer alle werknemers gevaccineerd zouden moeten zijn. Dat is nu naar achteren geschoven, maar de juridische strijd hierom gaat wel door.

Mouthaan: "Eerst werd er steeds gezegd dat Amerika 'vrij moest worden van het virus', dat gesprek lijkt nu enigszins te verschuiven naar 'leven met het virus'."

Bron: Alex Tieleman