Ga naar de inhoud
Nederland meest extreem

Strijd tegen omikron: Europese landen kiezen allemaal andere maatregelen

Lege straten in de binnenstad van Amsterdam tijdens de vorige lockdown Beeld © ANP

Strenge regels voor ongevaccineerden, het schrappen van oudejaarsfeesten en inreisbeperkingen. Europese landen kiezen tijdens de opmars van de omikronvariant voor een lappendeken aan maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Nederland gaat met een strenge lockdown het verst van alle landen.

In buurlanden geldt momenteel een minder streng beleid. Er wordt rekening mee gehouden dat Nederlanders vanwege de sluiting van veel winkels in eigen land uitwijken naar Duitsland en België. Belgische gemeentebesturen zeggen daar klaar voor te zijn. Er wordt bijvoorbeeld extra personeel ingezet in winkelstraten om de verwachte drukte in goede banen te leiden.

Sluitingstijden restaurants

In andere Europese landen worden ondertussen nieuwe beperkende maatregelen van kracht. In Ierland moeten horecazaken vanaf maandag om 20.00 uur dicht. Denemarken sloot vandaag onder meer theaters, bioscopen, dierentuinen en attractieparken. Restaurants mogen open blijven tot 23.00 uur.

Twee
Lees ook:
Twee prikken niet genoeg, maar drie ineens wel? Dat zit zo

Het opvoeren van vaccinatiecampagnes wordt eveneens gezien als manier om burgers te beschermen tegen de omikronvariant. Zo krijgen steeds meer volwassenen in Europa toegang tot boosterprikken en worden nu ook jonge kinderen gevaccineerd. Portugal verwacht dit weekend tienduizenden kinderen onder de 12 een eerste inenting te kunnen geven.

Omikronuitbraak

In het Verenigd Koninkrijk heeft meer dan de helft van de volwassenen al een booster gehad. Dat land kampt met een grote omikronuitbraak. Minister van Volksgezondheid Sajid Javid sluit niet uit dat nog voor de kerst aanvullende coronamaatregelen worden genomen.

Ook andere Europeanen krijgen mogelijk te maken met een strenger coronabeleid. Italië overweegt volgens lokale media een aanscherping van de maatregelen. Fransen moeten het deze jaarwisseling doen zonder de traditionele vuurwerkshow in Parijs. 

Bekijk ook: 'Haast met strenge lockdown door spoedadvies'

06:08
Politiek verslaggever Fons Lambie legt uit waarom Nederland nu zo streng handelt