Spoor van vernieling

31 doden na verwoestende tyfoon Filipijnen, 18.000 reddingswerkers ingezet

18 december 2021 13:42 Aangepast: 18 december 2021 13:42
Er zijn volgens de officiële cijfers zeker 18 doden gevallen en 7 vermisten. Beeld © ANP

Tyfoon Rai heeft op de Filipijnen zeker 31 mensen het leven gekost. Zeven mensen worden nog vermist. De Filipijnse autoriteiten sturen ruim 18.000 reddingswerkers naar gebieden die zwaar getroffen zijn door tyfoon Rai.

De zware storm kwam donderdag aan land en liet een spoor van vernieling achter.

Rai bereikte als een supertyfoon de Filippijnen met windsnelheden tot 195 kilometer per uur. De storm ging gepaard met een grote hoeveelheid regen. Ruim 300.000 mensen moesten vanwege het noodweer hun huis verlaten.

Hard getroffen

Vandaag was de tyfoon afgezwakt en trok hij via het westelijke eiland Palawan richting Vietnam, meldde het Filipijnse nationale weerbureau.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supertyfoon Goni raast over Filipijnen: 'Het is een monster'

De regio rond Surigao, een stad op het eiland Mindanao, is hard getroffen door Rai. Op beelden van de kustwacht is te zien dat daken van huizen zijn geblazen, gebouwen zwaar zijn beschadigd en bomen ontworteld. Ook uit andere plaatsen komen meldingen van verwoestingen en schade aan het elektriciteitsnet.

Donderdag zaten circa vijf miljoen mensen zonder stroom. Ook ligt het telefoonnet op veel plekken plat. Een gouverneur uit het getroffen gebied waarschuwde dat de voedsel- en watervoorraden hard slinken.

Twintig tyfoons per jaar

Volgens de nationale rampendienst valt de schade die Rai veroorzaakt heeft vooralsnog mee ten opzichte van die van eerdere zware tyfoons. De Filipijnen krijgen jaarlijks te maken met gemiddeld twintig tyfoons. Rai is de vijftiende en zwaarste van dit jaar. 

In 2013 kreeg het Aziatische land te maken met de zwaarste tyfoon ooit. Door supertyfoon Haiyan stierven meer dan 6300 mensen en raakten vier miljoen mensen ontheemd. Wetenschappers waarschuwen dat de tyfoons zwaarder worden als gevolg van klimaatverandering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Haiyan laat verwoest land achter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore