Voorbode voor Nederland?

Britse omikronbesmettingen door het dak: 'De vraag is hoe ziek ze worden'

16 december 2021 15:33
De mondkapjesplicht is in Groot-Brittannië weer uitgebreid. Beeld © ANP

In Groot-Brittannië werden gisteren de meeste coronabesmettingen geregistreerd sinds het begin van de pandemie. Tijdens de persconferentie eerder deze week zei demissionair premier Mark Rutte dat Nederland de ontwikkelingen daar als voorbode ziet van wat eventueel nog in Nederland gaat komen.

Gisteren werden ruim 78.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in Groot-Brittannië. Het vorige record stamt uit afgelopen januari, toen waren het er zo'n 10.000 minder.

Komt dat door de nieuwe omikronvariant? ''Zeer waarschijnlijk wel'', zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond tegen RTL Nieuws. ''Maar het is nog te vroeg dag om daar harde conclusies over te trekken.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Dissel: omikron verspreidt zich 2 tot 3 keer sneller dan deltavariant

''Toen de cijfers vorig jaar zo hoog waren, was er paniek, nu is dat minder'', vertelt correspondent Anne Saenen vanuit Londen. ''De restaurants, de pubs, alles is nog open en grotere evenementen kunnen doorgaan. Maar de alertheid is er wel. De Britten worden steeds voorzichtiger. De gratis zelftesten zijn bijna nergens meer te verkrijgen.'' 

Voorbode voor Nederland?

Volgens de hoogleraar is het goed om de Britse cijfers als voorbode te zien voor Nederland. ''We moeten ze zeker in de gaten houden. Want de nieuwe omikronvariant gedraagt zich in principe overal ter wereld hetzelfde.''

Dat betekent niet dat landen zomaar met elkaar vergeleken kunnen worden. Want die verschillen onderling vaak van elkaar. ''Neem Zuid-Afrika bijvoorbeeld, daar breidt de omikronvariant zich ook erg snel uit. Maar daar is de vaccinatiegraad veel lager en de bevolking een stuk jonger'', zegt Van Egmond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe gaat het in Zuid-Afrika, waar de omikronvariant werd ontdekt?

Wat dat betreft is Groot-Brittannië beter vergelijkbaar met Nederland. Wel anders zijn de coronamaatregelen. ''Afgelopen juli werden vrijwel alle restricties opgegeven. Dat is maandenlang zo gebleven, maar nu heeft omikron roet in het eten gegooid'', zegt Saenen.

Coronamaatregelen

De mondkapjesplicht wordt nu toch weer uitgebreid, thuiswerken is terug van weggeweest en ook de coronapas wordt voor evenementen en nachtclubs ingevoerd.

Saenen: ''Premier Boris Johnson zal er alles aan willen doen om verdere maatregelen te voorkomen. Vooral het sluiten van de horeca is iets waaraan hij niet wil denken.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen lockdown maar volle winkelstraten: de Britten leven met corona

''Doordat we in Nederland strengere maatregelen en dus minder contactmomenten hebben, zal het bij ons hopelijk langer duren voordat omikron zich verspreidt", zegt Van Egmond. "Maar het is wel waarschijnlijk dat het ook bij ons een dominante variant gaat worden.''

Ziekteverloop 

'Daarom is het goed om te kijken hoe de variant zich in Groot-Brittannië ontwikkelt, zegt de hoogleraar. ''De grote vraag is hoe ziek de Britten worden van omikron, vooral als ze gevaccineerd zijn.'' Over het ziektebeeld van de nieuwe variant is tot nu toe nog weinig bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle ballen op de boosters: hoe belangrijk is die derde prik nou echt?

De verwachting is dat de huidige vaccins nog steeds voorkomen dat we ernstig ziek worden, maar minder goed voorkomen dat mensen besmet raken en daarmee ook anderen kunnen besmetten. Daardoor kan de omikronvariant zich sneller verspreiden. Om die reden wordt er nu massaal ingezet op het boosterprogamma. 

Ook de Britse premier heeft al zijn pijlen op het boosteren gericht. Zijn plan is om iedere volwassene nog voor oud en nieuw de mogelijkheid te kunnen geven om derde prik te halen. Inmiddels heeft 37 procent van de Britten dat gedaan.  

 

Bekijk ook: Dit weten we over de omikronvariant

Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond legt bij Beau uit wat we over de omikronvariant weten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore