Klimaatverandering verminderen

AH en Lidl stoppen met Braziliaans rundvlees om ontbossing Amazone

15 december 2021 22:23 Aangepast: 15 december 2021 22:27
Ontbossing in de Amazone. Beeld © ANP

Supermarktketen Albert Heijn gaat stoppen met de verkoop van rundvlees uit Brazilië, vanwege de ontbossing van de Amazone voor het houden van runderen. Ook Lidl Nederland stopt om die reden met de verkoop van rundvleesproducten uit het Zuid-Amerikaanse land.

Andere grote supermarktketens in Europa - Delhaize en Carrefour in België, het Franse Auchan en het Britse Sainsbury's - gaan ook stoppen met de verkoop van producten die zijn gemaakt van Braziliaans rundvlees. Dat doen zij na nieuw onderzoek door Repórter Brasil samen met milieubeweging Mighty Earth. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Recordontbossing en -droogte in Amazone, waar bosbrandenseizoen nu begint

Voor dit onderzoek werd aan ontbossing gerelateerd rundvlees gevolgd naar de schappen van Europese winkels. Wat blijkt: een groot deel van de vleesexport van het Braziliaanse JBS - 's werelds grootste rundvleesverwerker - bestaat uit runderen die worden gehouden in de Amazone.

En dat heeft een negatieve impact op het regenwoud. Voor het vrijmaken van land vindt namelijk illegale boomkap plaats, aldus Mighty Earth dat zich inzet voor bescherming van bossen in de wereld.

Belangrijk keerpunt

"Dit is een belangrijk keerpunt omdat meerdere grote supermarkten in Europa duidelijk 'nee' zeggen tegen Braziliaans rundvlees omdat ze zich zorgen maken over ontbossing", zegt Mighty Earth.

"Dit zijn concrete acties van een aantal van de grootste supermarkten uit Europa, om geen rundvlees meer te kopen en verkopen van een bedrijf én een land die te veel beloften hebben gedaan. En te weinig resultaten hebben laten zien."

Waarom het Amazoneregenwoud verloren dreigt te gaan

De ontbossing in het Amazonegebied is gestegen tot het hoogste niveau in de afgelopen 12 jaar. Brazilië zegt er alles aan te doen om de bomenkap tegen te gaan. Maar onder president Bolsonaro dreigt het regenwoud voorgoed verloren te gaan.

Uit onderzoek is gebleken dat de ontbossing van het Amazonegebied naar het hoogste niveau in vijftien jaar is gestegen. Veel ontbossing vindt plaats in beschermde gebieden. 

Beschermen biodiversiteit

Albert Heijn gaat de komende maanden Braziliaans rundvlees uit het aanbod verwijderen, samen met leveranciers. "Bomen vangen CO2 op en helpen zo klimaatverandering verminderen. Bovendien zijn bossen de thuisbasis van een groot deel van de biodiversiteit in de wereld. Daarom zetten we ons in om ontbossing waar mogelijk te voorkomen. Daarbij letten we vooral op palmolie, soja, houtvezels en cacao. En nu dus ook rundvlees", geeft Albert Heijn aan.

Lidl Nederland verkoopt vanaf januari geen rundvlees meer uit Brazilië. "Bescherming van biodiversiteit, waaronder het voorkomen van ontbossing, is een centraal thema in ons duurzame inkoopbeleid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore