Ga naar de inhoud
Vulkaan La Palma

Is de vulkaan op La Palma eindelijk uitgeraasd? 'Al twee dagen doodse stilte'

De Cumbre Vieja op dinsdag. Beeld © ANP

Voor de tweede dag op rij hield de Cumbre Vieja-vulkaan op La Palma zich vandaag koest. Zou de vulkaan na bijna drie maanden lava spuwen dan eindelijk zijn uitgeraasd? Experts zijn er nog niet zeker van.

Nog nooit was het zo stil rond de vulkaan op La Palma, sinds de uitbarsting op 19 september begon. Na maandagavond zijn er geen trillingen meer gemeten. De seismische activiteit ligt volgens experts zo goed als stil.

Het is een vreemde ervaring voor de bewoners van het Canarische eiland. Wekenlang stroomden rivieren kolkende lava van de vulkaan naar beneden en werden delen van het eiland bedolven onder een asregen. Door de uitbarsting groeide het kleine La Palma zelfs 48 hectare, liters lava stroomden in zee.

Maar nu is volgens experts soms alleen nog maar wat 'achtergrondgeluid' te horen van de vulkaan. Af en toe een rookpluim is het enige wat er uit de krater komt.

Vulkaan La Palma spuwt lavabommen uit

00:54

 

Nieuwe eruptie

Maar daarmee is het niet zeker dat de Cumbre Vieja ook echt klaar is met spuwen. Experts denken dat het zeer goed mogelijk is dat de vulkaan gewoon verdergaat met uitbarsten. Want voordat de eruptie echt ten einde is, moet de vulkaan tien dagen stil blijven.

Het is dus aftellen geblazen voor de inwoners van La Palma. "We kunnen beter geen valse hoop geven. Een uitbarsting in 1949 stopte bijvoorbeeld eerst een paar dagen om daarna weer verder te gaan", vertelt een geoloog tegen persbureau Reuters.

Eiland onder de as

Ondertussen heeft de Cumbre Vieja na bijna drie maanden spuwen diepe sporen achtergelaten op La Palma. Zo moest een groot deel van het eiland maandag nog in lockdown vanwege de uitstoot van giftige gassen. Duizenden bewoners moesten de afgelopen weken al hun huizen verlaten.

De vulkaan vernielde bijna drieduizend gebouwen en veel van de voor de lokale economie zo belangrijke bananenplantages. Huizen in het rampgebied die niet door de kolkende lava zijn verzwolgen, werden vaak bedekt onder metershoge bergen zwarte as.

Geen record

Hoewel een bijna drie maanden spuwende vulkaan voor de inwoners van La Palma een eeuwigheid duurde, is het geen record in dit gebied.

Onderwatervulkaan Tagoro bij het nabijgelegen Canarische Eiland El Hierro spuwde maar liefst 147 dagen. En een vulkaan op Lanzarote was na een uitbarsting in 1730 pas zes jaar later klaar met spuwen.

Bron: Alex Tieleman