'Scheur in Europees reisbeleid'

Italië eist negatieve coronatest van reizigers uit EU: 'Jammer'

15 december 2021 02:07 Aangepast: 15 december 2021 09:57
Een Italiaanse grensbeambte controleert de QR-code van een Franse automobilist. Beeld © ANP / SOPA Images

Alle reizigers uit de Europese Unie die Italië binnen willen, moeten vanaf donderdag een negatieve coronatest kunnen overleggen. Branchevereniging ANVR merkt dat er 'scheuren zichtbaar worden' in het gezamenlijke Europese reisbeleid door de omikronvariant, ook de Europese Commissie is niet blij met de strengere regels.

Reizigers die niet gevaccineerd zijn, moeten na aankomst in Italië vijf dagen in quarantaine. De maatregelen gelden tot 31 januari, maakte premier Mario Draghi gisteren bekend.

PCR of antigeen

Ook is besloten de noodbevoegdheden die de regering heeft te verlengen tot 31 maart. Die bevoegdheden, die eind van het jaar aflopen, maken het gemakkelijker om nieuwe wetgeving in te voeren in de strijd tegen corona.

Reizigers mogen zowel het resultaat van een antigeentest als van een PCR-test tonen. Een antigeentest mag niet ouder dan 24 uur zijn, terwijl een PCR-test maximaal 48 uur oud mag zijn. Voor reizigers uit de meeste landen buiten de EU bestond al een testverplichting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom ben je vooral met een booster goed beschermd tegen omikron?

ANVR-voorzitter Frank Oostdam noemt het 'jammer' dat Italië ook van gevaccineerden een negatieve coronatest vraagt.  Portugal ging Italië al voor, maar het blijft waarschijnlijk niet bij die twee landen, denkt Oostdam. "Ik verwacht dat meer landen uiteindelijk behalve een vaccinatie ook een test verlangen."

'Behoefte aan vakantie'

Goed nieuws noemt Oostdam het wel dat een antigeentest voldoende is voor Italië. Ook denkt hij dat mensen niet zullen stoppen met reizen door deze extra eis. Volgens Oostdam is er 'een enorme behoefte om op vakantie te gaan'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo wordt het de komende weken: de coronamaatregelen op een rij

De extra maatregelen helpen bovendien nauwelijks, denkt de ANVR-voorman. "De afgelopen weken hebben we vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie, het Europese gezondheidsinstituut ECDC en een bonte stoet virologen gehoord dat het opwerpen van reisbeperkingen een zeer inefficiënt middel is om de verspreiding van het virus te beperken. En toch zie je dat lidstaten weer in dezelfde kramp schieten als in het begin van corona."

Europese Commissie 'niet blij'

Ook de Europese Commissie liet gisteren weten niet blij te zijn met de strengere Italiaanse reisregels. Die doen het vertrouwen van EU-burgers dat ze in de hele Europese Unie op dezelfde behandeling kunnen rekenen geen goed, zegt Eurocommissaris Věra Jourová. Ze hoopt dat het Europese coronareisbewijs maatregelen als die van Italië overleeft.

De EU-landen spraken eerder vrije toegang af voor wie is gevaccineerd, genezen of negatief getest. Als het nodig is kunnen lidstaten daarvan wel afwijken, kwamen ze overeen.

Bekijk ook: wij mogen deze kerst niet knuffelen onder de kerstboom

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot ten minste 14 januari. Dat betekent dat het advies om vier personen thuis te ontvangen, ook tijdens de feestdagen geldt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore