Capitoolbestorming

Parlement VS wil stafchef Trump vervolgen: 'Hij heeft de antwoorden'

15 december 2021 05:17 Aangepast: 15 december 2021 05:26
Beeld © ANP

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vandaag gestemd (222-208) voor de vervolging van de voormalig stafchef van president Trump, Mark Meadows. Meadows weigert te getuigen in een onderzoek rond de Capitoolbestorming begin dit jaar.

De parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek doet naar de Capitoolbestorming op 6 januari, oordeelde maandag al unaniem dat Meadows vervolgd moet worden vanwege minachting van het congres. Het ministerie van Justitie moet nu de knoop doorhakken.

"Dit is een hele serieuze onderzoekscommissie. Een beetje zoals bij ons de commissie die onderzoek doet naar de MH17-ramp", vertelt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. "Meadows was als stafchef de hoogste adviseur van Trump. Hij weet alles. Hij heeft de antwoorden".

Het draait allemaal om het onderzoek naar de bestorming van het Capitool in Washington op 6 januari door een woedende menigte Trump-aanhangers. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven en vielen er honderden gewonden.

Waar bleef het leger?

De senaat vergaderde die dag over de uitslag van de presidentsverkiezingen die verloren waren door Donald Trump. De demonstranten wilden voorkomen dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden werd bevestigd.

"Iedereen vraagt zich af waarom het zo lang duurde voordat de nationale garde ingreep. Ik was daar. Ik dacht dat het leger ieder moment zou komen, maar het duurde gewoon vier uur", zegt Mouthaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Erik Mouthaan over bestorming van parlement: 'Historisch en schokkend'

Uit berichten die de onderzoekscommissie heeft verzameld komt naar voren dat het Witte Huis op de hoogte was van de situatie in en rond het Capitool. Meadows zou een coördinerende rol hebben gehad met de organisatoren van de demonstratie, schrijft de krant de New York Times.  

Volgens de commissie blijkt uit een email dat Meadows had toegezegd dat de nationale garde klaar zou staan om Trump-aanhangers te helpen. Ook ging er een Power Point-presentatie rond met scenario’s om de verkiezingswinst van Biden ongeldig te laten verklaren: onder meer door de noodtoestand uit te roepen of China en Venezuela te beschuldigen van inmenging.

Heksenjacht of waarheidsvinding?

Volgens Mouthaan is Amerika verdeeld over de onderzoekscommissie: "Rechts vindt het een heksenjacht op Trump. Links is nog steeds in shock vanwege de bestorming van het Capitool en eist antwoorden."

"We weten dat Trump mensen heeft opgezweept. Maar deze commissie wil weten hoe de bestorming van het Capitool was georganiseerd. Heeft het Witte Huis dit gecoördineerd?", zegt Mouthaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van Trump-lieveling tot Senaatsvijand nummer 1: dit is Steve Bannon

Trump wil volgens Mouthaan koste wat het kost voorkomen dat zijn naaste medewerkers praten. "Eind volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen. Als de republikeinen dan een meerderheid krijgen, dan is het klaar met deze commissie".

Dat betekent volgens Mouthaan niet dat de onderzoekscommissie zinloos is. Lagere partijgenoten van Trump praten wel met de commissie en allerlei documenten zijn opvraagbaar, waardoor er een completer beeld ontstaat over de gebeurtenissen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump beslist volgend jaar over deelname verkiezingen

Meadows schrijft liever een boek

Meadows heeft weliswaar documenten overgedragen, maar hij heeft volgens de commissie ook veel informatie achtergehouden. Volgens de voormalig stafchef is die informatie vertrouwelijk. Maar de commissie vindt dat niet geloofwaardig, ook omdat Meadows bezig is met de promotie van een boek waarin hij ingaat op de Capitoolbestorming.

Uiteindelijk moet het ministerie van Justitie nu beslissen of er een strafzaak komt tegen Meadows. Hem hangt een jaar cel boven het hoofd. Vorige maand besloot het ministerie al om de voormalig adviseur van Trump, Steve Bannon te vervolgen omdat ook hij weigert te getuigen voor de onderzoekscommissie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore