Hoop houden

Zeker acht doden in fabriek VS na tornado, zoektocht gaat door

13 december 2021 02:49 Aangepast: 13 december 2021 02:52
De schade in de Amerikaanse plaats Mayfield is enorm. Beeld © ANP

In een kaarsenfabriek in de Amerikaanse plaats Mayfield zijn zeker acht mensen om het leven gekomen nadat het gebouw waarin zij zich bevonden instortte door zware tornado's. Acht anderen worden nog vermist, terwijl de autoriteiten eerst dachten nog 70 mensen te missen. 'Eén is al te veel, maar we danken God dat het er veel, veel minder blijken.'

Dat zei de woordvoerder van de fabriek gisteren. Er werkten 110 mensen in de fabriek, die midden in het getroffen gebied in de Amerikaanse staat Kentucky stond. Dit weekend trokken er tornado's over de staat, die volgens president Joe Biden een 'onvoorstelbare tragedie' hebben veroorzaakt.

Correspondent Erik Mouthaan bezocht het rampgebied:

Onze correspondent Erik Mouthaan is in het Amerikaanse Mayfield. Dit plaatsje in Kentucky is verwoest door het noodweer. Meerdere tornado's hebben ervoor gezorgd dat veel gebouwen met de grond gelijk zijn gemaakt.

Reddingsoperatie gaat door

De gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, zei eerder dat in totaal zeker tachtig mensen in Kentucky zijn omgekomen door de tornado's. Hij vreest dat er in totaal meer dan honderd mensen om het leven zijn gekomen vanwege het extreme weer. Het is niet duidelijk met hoeveel slachtoffers hij rekening hield bij de kaarsenfabriek waar nu veel minder mensen vermist blijken. 

De woordvoerder van de fabriek zei gisteren dat de zoektocht in het puin nog altijd wordt gezien als een reddingspoging en niet als een bergingsoperatie. "We hebben nog steeds goede hoop dat we misschien enkele van de acht vermisten kunnen lokaliseren", zei hij.

'Een wonder'

Eerder stelde gouverneur Beshear dat het een 'wonder' zou zijn als er op de plek nog iemand levend wordt aangetroffen. Veel gebouwen in Mayfield zijn volledig verwoest. Tijdens een persconferentie zei hij gisteren dat 'niets dat zich in het directe pad van de tornado bevond, nog overeind is blijven staan'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental tornado's VS boven de 80, nog vele vermisten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore