Commotie over einde race

Reacties uit buitenland over Verstappen: van 'waardige winnaar' tot 'onacceptabel'

12 december 2021 18:29 Aangepast: 26 december 2021 14:48
Max Verstappen mag zich vanaf vandaag wereldkampioen noemen. Beeld © ANP

'Vele kampioenschappen zullen nog volgen voor hem' en 'de man die koning Hamilton versloeg'. Ook in het buitenland wordt met enthousiasme gereageerd op de winst van Max Verstappen. Toch zijn er door de verrassende afloop van de race ook boze reacties: "Dit valt niet te accepteren."

Verstappen mag zich vanaf vandaag wereldkampioen Formule 1 noemen. Daarmee stoot hij zevenvoudig winnaar Lewis Hamilton van de troon. 

"Het is in veel opzichten een passende manier om een van de grootste en meest controversiële seizoenen in de geschiedenis van de Formule 1 af te sluiten", schrijft de BBC over de winst van Verstappen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hamilton feliciteert Verstappen: 'Heb alles gegeven'

"We hadden nooit gedacht dat het op deze manier zou uitpakken", zegt de Britse autocoureur Jolyon Palmer. Volgens hem is Verstappen een waardige winnaar, maar heeft hij ook medelijden met Hamilton. "Hamilton had het onder controle. Maar de omstandigheden werkten niet mee in zijn voordeel", zegt Palmer. 

'Ik kan niet geloven wat we hebben gezien'

Over hoe het einde van de race verliep, zijn de meningen verdeeld. Na een botsing kwam de Canadees Nicholas Latifi overdwars op de baan te staan. Er werd een safety car uitgeroepen, waarna de achterstand van Verstappen verdween.

Op Twitter reageert de Britse autocoureur George Russell, die volgend jaar teamgenoot wordt van Hamilton. "Dit valt niet te accepteren", schrijft hij. "Max is een absoluut fantastische coureur die een ongelooflijk seizoen achter de rug heeft en ik heb niets dan enorm respect voor hem. Maar wat er zojuist gebeurd is, is absoluut onaanvaardbaar. Ik kan niet geloven wat we net hebben gezien."

Het is duidelijk dat de Britten de winst van Verstappen niet zagen aankomen. Uit een poll van de BBC voor de wedstrijd blijkt dat 80 procent Hamilton een betere coureur vindt dan Verstappen. 

Het team van Mercedes heeft protest aangetekend na de uitkomst van de slotfase. F1-kenners leggen zich voorlopig nog niet bij de uitslag neer. "Ik heb het gevoel dat dit F1-resultaat kan worden teruggedraaid", zegt kenner en Britse journalist Jake Humphrey op Twitter. "Gezien de regels van de sport, is het moeilijk te zeggen of het protocol werd gevolgd. Het is moeilijk om te zeggen of het een eerlijke finish was." 

'Racegoden hebben op Red Bull geschenen'

Toch wordt er vooral vol lof gesproken over Verstappen en zijn team. Dat Verstappen door Red Bull naar binnen werd gehaald voor een set zachte banden, wordt gezien als een 'slimme zet'. Mercedes durfde dit niet te doen bij Hamilton. Sky Sport commentator Martin Brundle zegt: "Red Bull pakte hun kans. Er zal veel commotie ontstaan over het einde. Maar de racegoden hebben op Red Bull geschenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bizarre slotfase veranderde álles voor Verstappen: dit is wat er gebeurde

De Duitse krant Bild spreekt van een 'waanzinnige laatste ronde' en een 'spectaculaire winst' voor Verstappen. Het Spaanse Marco spreekt van 'de race van de eeuw in Formule 1' en zien Verstappen als 'de verdiende kampioen'. 

Ook de naam van de Canadees Nicholas Latifi wordt vaak genoemd. Italiaanse media noemen hem 'de coureur die tot nu toe leefde in de anonimiteit, maar wiens naam iedereen zich nu altijd zal herinneren'. 

Bekijk ook: zo vieren fans de zege van Max Verstappen

Een groep fans van Max Verstappen keek samen in een café in Breda naar de krankzinnige Formule 1-race, waarbij de Nederlander historie scheef. De fans gaan uit hun dak als Verstappen na een bizarre slotfase als eerste over de finish komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore